flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд зупинив провадження у справі про визнання недійсними результатів аукціону та скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно

18 січня 2019, 13:06

У провадженні Миколаївського апеляційного суду перебуває справа за апеляційною скаргою громадянки К. на рішеня Центрального районного суду м. Миколаєва від 22 жовтня 2018 року, за позовом громадянки К. до Акціонерного товариства «Імексбанк», ТОВ «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп», Центру надання адміністративних послуг Миколаївської міської ради, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача та відповідача про визнання недійсними результатів аукціону в електронній формі, договору купівлі-продажу вимоги, договору про відступлення прав вимоги за договором іпотеки та скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

     Рішенням Центрального районного суду м. Миколаєва від 22 жовтня 2018 року позов задоволено частково. Скасовано рішення державного реєстратора Центру надання адмністративних послуг Миколаївської міської ради про державну реєстрацію права власності на нежитлові приміщення кафе з літнім майданчиком, загальною площею 1060,2 кв.м. в м.Миколаєві за ТОВ  «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп» та запис про реєстрацію права власності на вказане нежитлове приміщення за ТОВ «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп». В іншій частині вимог позову відмовлено.

 

      У судовому засіданні, яке відбулось 17 січня 2019 року представником ТОВ «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп» заявлено клопотання про огляд оригіналів 2 конвертів, де перебували документи, які відправлялись ТОВ «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп» на адресу громадянки К. та були повернуті поштою у зв’язку з закінченням строків зберігання. Копії цих конвертів містяться в матеріалах справи. Заслухавши доводи всіх учасників справи, колегією суддів прийнято рішення про розгляд даного клопотання на стадії дослідження доказів.

      Під час дослідження письмових доказів колегією суддів задоволено зазначене клопотання про огляд оригіналів даних конвертів у судовому засіданні.

Після огляду конвертів, представником третьої особи було заявлено клопотання про відвід колегії суддів, з підстав упередженого розгляду справи. За результатами розгляду даного клопотання прийнято рішення про передачу розгляду клопотання про відвід на вирішення судді, визначеному у порядку передбаченому статтею 33 ЦПК України. У зв’язку з цим проваження у справі зупинено. Про відповлення провадження сторони будуть повідомлені додатково.

 

     Відповідно до частини 3 статті 40 ЦПК України якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу, він вирішує питання про зупинення провадження у справі. У такому випадку вирішення питання про відвід судді здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною 1 статті 33 ЦПК України. Такому судді не може бути заявлений відвід.

      Довідково: У березні 2008 року між громадянкою К. та АТ «Імексбанк» укладено кредитний договір на суму 320 982 Євро з кінцевим терміном повернення коштів - березень 2011 року. Також, у березні 2008 року між сторонами укладений договір іпотеки, за умовами якого К., як іпотекодавець передала в іпотеку АТ «Імексбанк» як іпотекодержателю нежитлові приміщення, загальною площею 545,6 кв.м. у м.Миколаєві заставною вартістю 5 000 000 грн. та ринковою вартістю 12 815 080 грн. з метою забезпечення виконання позичальником своїх зобов'язань за кредитним договором.

      Напочатку 2011 року за громадянкою К. зареєстровано право власності на нежитлові приміщення в м.Миколаєві загальною площею 1060,2 кв.м. та у серпні цього ж року сторонами внесено зміни до Договру іпотеки – в частині кінцевого терміну провернення кредиту до 25 червня 2016 року та зміни загальної площі та складу приміщення предмету іпотеки – до 1060,2 кв.м. у складі кафе з літнім майданчиком.

     Постановою Правління НБУ у 2015 році відкликано банківську ліцензію та прийнято рішення про ліквідацію АТ «Імексбанк». У зв’язку з цим, розпочато процедуру ліквідації та визначено активи Банку, що підлягають продажу на аукціоні, а саме права вимоги за кредитними договорами, що укладені з фізичними особами, в тому числі кредитний договір укладений з громадянкою К.

    На початку 2017 року відбулись електронні торги з продажу права вимоги за кредитним договором, переможцем торгів визнано ТОВ «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп», яка звернулась до К. з вимогою щодо дострокового погашення заборгованості,  а у разі невиконання цих вимог воно зверниться з вимогою про стягнення на заставне майно, а саме нежитлові приміщення кафе.

     У квітні 2017 року ТОВ «Рієлтіс Плюс» придбало у ТОВ ФК "Дніпрофінансгруп" нежитлові приміщення, а саме нежитлові приміщення кафе,  що знаходяться в м.Миколаєві, та належали громадянці К.

 

      Прес-служба Миколаївського апеляційного суду