flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чоловік отримав усне попередження від суду за порушення правил карантину

29 травня 2020, 09:47

   Миколаївський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу чоловіка на постанову Первомайського міськрайонного суду, за якою його визнано винним у порушенні правил щодо карантину людей (стаття 44-3КУпАП). Суд стягнув з нього 17 000 гривень штрафу.

   Як встановив суд першої інстанції чоловік перебував на порозі Первомайського міськрайонного суду у громадському місці без захисної маски, а також без респіратора, що являється засобами індивідуального захисту, чим порушив Постанову Кабінету Міністрів України №211 від 11 березня 2020 року. Працівниками поліції чоловікові була надана індивідуальна захисна маска, яку він відмовився одягати. Суду чоловік пояснив, що йому відомо про встановлення карантину на території України, однак він вважає, що епідемії в країні немає, надзвичайний стан не введений. 

 

  Не погодившись із зазначеним рішенням суду чоловік просив постанову судді місцевого суду скасувати як таку, що не відповідає Конституції України та Законам України. На його думку, постанова прийнята з порушення норм матеріального та процесуального права.

  За результатами розгляду справи Миколаївським апеляційним судом ухвалено постанову, якою апеляційну скаргу чоловіка задоволено частково. Постанову Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області - скасовано. Чоловіка звільнено від адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП, за малозначністю, обмежившись усним зауваженням.

   При прийнятті рішення апеляційний суд врахував те, що чоловік раніше до адміністративної відповідальності не притягувався, порушив умови карантину вперше, а поведінка чоловіка викликана його громадською позицією. Крім того, відсутні шкідливі наслідки для інших осіб.

   Апеляційний суд дійшов до висновку, що чоловіка слід звільнити від адміністративної відповідальності на підстав ст. 22 КУпАП за малозначністю вчиненого ним адміністративного правопорушення, обмежившись усним зауваженням, чого буде достатньо для забезпечення виховного впливу та запобігання вчиненню нових правопорушень.

 

    Із повним текстом постанови можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи - 484/1187/20.