flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За порушення правил самоізоляції чоловік заплатить 17 тисяч гривень штрафу

13 травня 2020, 12:05

   Миколаївський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу чоловіка на постанову Первомайського міськрайонного суду, за якою його визнано винним у порушенні правил щодо карантину людей (стаття 44-3КУпАП). Суд стягнув з нього 17 000 гривень штрафу.

   Як встановив суд першої інстанції, чоловік підписавши інформовану добровільну згоду на карантин (самоізоляцію), покинув межі карантину (самоізоляції), чим порушив Постанову Кабінету Міністрів України № 239 від 25 березня 2020 року  «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID -19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

  Чоловік вважає, що місцевий суд виніс постанову з неправильним застосуванням норм процесуального права та неправильним тлумаченням норм матеріального права, тому її слід скасувати, а провадження у справі закрити у зв’язку з малозначністю вчиненого ним правопорушення, обмежившись усним зауваженням.

 

   Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» у разі призначення зобов`язання щодо самоізоляції особа повідомляється, що за надання неправдивих відомостей про місце своєї самоізоляції, інформації про засоби зв`язку, недотримання режиму самоізоляції, особу буде притягнуто до адміністративної відповідальності, а у випадку порушення режиму самоізоляції, що призвело до тяжких наслідків, в тому числі смерті третіх осіб, до кримінальної відповідальності.

   Чоловік погодився на власну самоізоляцію протягом 14 діб, починаючи з 03 квітня 2020 року. Однак, на порушення своїх зобов`язань, 06 квітня 2020 року  порушив умови домашньої самоізоляції.

   Посилання чоловіка, на те що він змушений був залишити 06 квітня 2020 року місце (самоізоляції) так як йому необхідно було піти в аптеку за ліками та магазин за товарами першої необхідності (хліб, молоко, цукор), є неспроможними та спростовуються поясненнями самого чоловіка викладеними ним особисто в протоколі про адміністративне правопорушення, в яких він вказав, що був дуже п’яний та не усвідомлював, що порушує умови самоізоляції.

 

  За результатами розгляду справи Миколаївським апеляційним судом ухвалено постанову, якою апеляційну скаргу чоловіка залишено без задоволення. Постанову Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області залишено без змін.

   Із повним текстом постанови можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи - 484/1166/20.