flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нестача суддів - проблема сьогодення

21 березня 2019, 13:39

   На Миколаївщині, та й не тільки у нас, на даний момент виникла велика нестача суддівських кадрів, це призводить до  кризової ситуація щодо кількісного складу суддів у судах.

    Миколаївщина посідає одне із перших місць по якості судових рішень. З одного боку це неможе не радувати, а з іншого - велика нехватка суддівських кадрів може призвести до погіршення рівня якості правосуддя. Навантаження на суддів з кожним роком зростає все більше і більше, до судів апеляційної інстанції надходить все більше клопотань про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції. Це пов’язано не тільки із великим обсягом справ, а й малою кількістю суддів, що може негативно позначитися на якості дослідження доказів. В деяких судах взагалі фізично нікому розглядати справи.

    Говорячи про Миколаївський апеляційний суд з урахуванням спеціалізації суддів, на даний момент фактично тільки 5 суддів напротязі майже 2 років розглядають кримінальні справи та справи про притягнення до адміністративної відповідальності.

    Про нестачу кадрів вже неодноразово заявляв як і наш суд, так і місцеві суди Миколаївщини.

    У зв’язку із критичною ситуацією яка склалась у місцевих судах Миколаївщини, Миколаївським апеляційним судом було прийнято рішення про направлення звернення до голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України із проханням вирішити питання про відрядження суддів того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя до Березанського районного суду, Братського районного суду, Кривоозерського районного суду, Снігурівського районного суду Миколаївської області та Ленінського районного суду міста Миколаєва.

    Відповідно до штатних розписів Березанського районного суду, Кривоозерського районного суду та Снігурівського районного судів Миколаївської області у штаті цих судів повинно бути (в залежності від суду) 3-4 судді. На сьогоднішній день, у кожному із цих судів лише по 1 судді відправляють правосуддя. Навантаження на кожного із них є вкрай надмірним, а у разі перебування суддів у відпустці, лікарняному чи відрядженні, справи взагалі не розглядаються.

    Неможливо і оминути Братський районнний суд Миколаївської області у якому відповідно до штатного розпису повинно бути 3 судді. З 18 жовтня 2018 року у даному суді взагалі не відправляється правосуддя.

     Одна із найбільш критичних ситуацій склалась у Ленінському районному суді міста Миколаєва. За штатним розписом цього суду відправляти правосуддя повинні 14 суддів, з яких на сьогоднішній день із різних підстав відправляють правосуддя лише 4 судді. При цьому: щодо одного із суддів триває розгляд заяви Вищою радою правосуддя про звільнення у відставку, а інша суддя - працює у суді тимчасово, перебуваючи у відрядженні до вересня 2019 року (розподіл справ щодо якої припиняється у липні 2019 року). З огляду на наведене, діючі судді Ленінського районного суду міста Миколаєва працюють із значним навантаженням, а після звільнення судді та закінчення строків відрядження іншої судді не зможуть в повній мірі здійснювати правосуддя.

     У зв’язку з такою великою нестачою кадрів, кількісними обсягами справ у вказаних судах затягуються строки розгляду значної кількості справ, а це тягне за собою порушення процесуальних строків та негативно позначається на якості судових вердиктів.

    При цьому, не тільки нестача суддів призводить до порушень розумних строків розгляду справи, а й явка самих учасників судочинства, які з різних причин не з’являються у судові засідання та недоставка конвоєм підозрюваних, обвинувачених у судові засідання.

    Яскравим прикладом, який відображає негативну ситуацію сьогодення стала справа, яка перебувала у провадженні Ленінського районного суду Миколаївської області за обвинуваченням групи осіб у вбивстві Тетяни Рудяк. У засобах масової інформації дана справа висвітлюється як справа сім’ї судді «Рудяка».

     Розгляд даної справи відбувався судом у складі 2 суддів та 3 присяжних. Упродовж більше як трьох років розгляду справи (від червня 2015 року до березня 2019 року) відбулось близько сотні судових засідань (96) та справа з різних причин не була розглянута (більше половини судових засідань відкладались у зв’язку з неявкою захисників чи недоставкою конвоєм обвинувачених на судові засідання).

    18 березня 2019 року до Миколаївського апеляційного суду надійшло подання голови Ленінського районного суду міста Миколаєва про направлення зазначеного вище кримінального провадження до іншого суду, у зв’язку з неможливістю розгляду даного кримінального провадження у Ленінському районному суді міста Миколаєва. Головуючого у справі рішенням Вищої ради правосуддя № 755/0/15-19 від 14 березня було звільнено у відставку. При новому автоматизованому розподілі даної справи визначити головуючого не вдалося, оскільки у суді відсутні судді, які можуть приймати участь у розгляді справи. За такого, головою даного суду було направлено подання до Миколаївського апеляційного суду про визначення підсудності та направлення кримінального провадження за обвинуваченням групи осіб у вбивстві Тетяни Рудяк до іншого суду.

    Відповідно до частини 2 статті 34 КПК України, питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції одного суду апеляційної інстанції вирішується колегією суддів відповідного суду апеляційної інстанції за поданням місцевого суду або клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п'яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

    Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 34 КПК України, кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо після задоволення відводів (самовідводів) чи в інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду.

    У зв’язку з тим, що неможливо утворити склад суду для судового розгляду даної справи колегією суддів Миколаївського апеляційного суду було прийнято рішення про передачу матеріалів провадження до Корабельного районного суду міста Миколаєва.

    У зв’язку з цим, розгляд справи відбудеться спочатку.

    Упродовж січня – березня 2019 року до Миколаївського апеляційного суду надійшло вже близько 250 подібних клопотань від голів судів про передачу матеріалів провадження до іншого суду з різних підстав, у тому числі у зв’язку з неможливістю утворення складу суду.

    Будемо надіятись, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України прийме до уваги не тільки наше звернення, а й звернення інших судів. А нам  залишається тільки надіятись та очікувати на поповнення у судах кваліфікованих суддівських кадрів.