flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС: Виносячи вирок, суд не може ігнорувати не відбуту частину покарання

20 грудня 2018, 09:47

     Приєднання не відбутої частини покарання, призначеного за попереднім вироком, є обов'язком суду, який призначає покарання за сукупністю вироків.

     Про це йдеться у постанові Верховного Суду від 11.12.2018.

     Весною 2014 р. зловмисник проник до крамниці та викрав краму на 15 тис. грн. Через місяць він поцупив майно і гроші у іншій крамниці. А ще через кілька місяців проник до магазину. Оскільки в магазині спрацювала сигналізація, намір крадія не був реалізований, а сам чоловіка затримали на місці злочину. Суд першої інстанції, приєднавши 2 р. раніше не відбутого покарання, засудив обвинуваченого до 6 р. позбавлення волі. Строк відбування покарання обчислювався з моменту фактичного затримання.

    У 2017 р. апеляційний суд, виключив 2 р. не відбутого покарання, залишивши 4 р. позбавлення волі та звільнив чоловіка як такого, який повністю відбув покарання.

     У касаційній скарзі прокурор просив призначити новий розгляд справи, оскільки вважав виключення 2 р. з вироку неправомірним. Аргументуючи свою вимогу, прокурор зазначив, що не врахував того, що при постановленні попереднього вироку було виконано приписи Кримінального кодексу, згідно з якими зарахування строку попереднього ув'язнення відбувається у кримінальному провадженні, в межах якого до особи було застосовано таке ув'язнення.

    У постанові №311/480/15-к ВС вказав, що у разі вчинення нового злочину до закінчення іспитового строку при звільненні від відбування покарання з випробуванням не відбутою частиною покарання є раніше призначене покарання в його повному обсязі, за винятком строку попереднього ув'язнення.

     Отже, суд апеляційної інстанції не зважив на імперативність наведених приписів ст. 71 КК і на те, що зарахування попереднього ув'язнення не виключає обов'язковості застосування правил цієї норми у випадку вчинення нового злочину в період іспитового строку й до ухвалення нового вироку.

 

      Джерело: Закон і Бізнес