flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення ЄСПЛ дозволить переглянути справу через 15 років

18 грудня 2018, 09:44

     Надто повільно працюють судді у Страсбурзі. Доки ухвалять рішення проти України, проходить понад 10 років. Як наслідок, особа, щодо якою відбулося порушення її прав, втрачає можливість вимагати перегляду своєї справи.

    За даними Міністерства юстиції, близько чверті заяв проти України некримінального характеру, що не відносяться до справ усталеної практики, розглядалися Європейським судом з прав людини понад 10 років. До того ж існує чимало рішень, яких українцям довелося чекати 13—14 років.

     Тому автор проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо продовження строків перегляду судових рішень» (№9396) пропонує збільшити до 15 років граничний строк для подання заяв про перегляд за виключними обставинами у зв’язку із встановленням міжнародною судовою установою порушення з боку України своїх зобов’язань. Відповідні зміни будуть внесені до Господарського і Цивільного процесуальних кодексів, а також Кодексу адміністративного судочинства.

     Також передбачений перехідний період для подання заяв про перегляд у разі, якщо на момент набуття чинності цим законом сплив 10-річний строк з дня набрання відповідним судовим рішенням законної сили.

 

     Джерело: Закон і Бізнес