flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Миколаївський апеляційний суд залишив під вартою 33-річного жителя м.Первомайська, який перевозив у своєму автомобілі понад 2 кілограми синтетичного наркотику

08 жовтня 2024, 15:43

08 жовтня 2024 року Миколаївським апеляційним судом розглянуто апеляційну скаргу прокурора Первомайської окружної прокуратури на ухвалу слідчого судді Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 18 вересня 2024 року відносно Х., підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 307 КК України.

Громадянин Х. підозрюється у незаконному придбанні, зберіганні, перевезенні наркотичних засобів в особливо великих розмірах, з метою подальшого збуту.

В ході досудового розслідування встановлено, що діючи з корисливих мотивів, Х., з метою уникнення можливого викриття його злочинної діяльності, помістив пакети з наркотичною речовиною у середину металевого термосу, який поклав у картонну коробку та завантажив до багажника свого автомобіля, маючи намір на подальше зберігання та перевезення наркотичного засобу з метою збуту.

16 вересня 2024 року Х., рухаючись на своєму автомобілі в напрямку центра м. Первомайська Миколаївської області, був зупинений працівниками поліції, яким видав коробку з термосом, в середині якого знаходились 3 поліетиленові пакети з кристалічною речовиною світлого кольору загальною вагою 2,47 кг, яка відповідно до експрес тесту є наркотичним засобом.

Тому, слідчий СВ Первомайського РВП ГУНП в Миколаївській області звернувся до слідчого судді із клопотанням, в якому просив застосувати щодо Х. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

18 вересня 2024 року 33-річному громадянину Х. слідчим суддею Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у сумі 90840 грн.

Однак, прокурор Первомайської окружної прокуратури, не погодившись з рішенням слідчого судді, звернувся з апеляційною скаргою до Миколаївського апеляційного суду, в якій просив скасувати ухвалу слідчого судді та постановити нову, якою підозрюваному Х. обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

Миколаївський апеляційний суд скасував ухвалу слідчого судді щодо Х. та постановив нову ухвалу, якою застосував до підозрюваного Х. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, без визначення розміру застави.

Примітка: ч. 3 ст. 307 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 9 до 12 років з конфіскацією майна.

Даний злочин відноситься до особливо тяжкого злочину.

При розгляді клопотання слідчого про застосування запобіжних заходів у судді є право не визначити заставу, зокрема, щодо особливо тяжкого злочину у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів (п. 5 ч. 4 ст. 183 КПК).