flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові комунікації справ про воєнні злочини

07 вересня 2023, 14:34

07 вересня 2023 року в онлайн-форматі відбулася презентація дослідження ГО «Вектор прав людини» «Моніторинг медіа та аналіз сайтів судів щодо висвітлення справ про воєнні злочини» та Керівних принципів комунікації судових процесів та рішень про воєнні злочини, напрацьованих у співпраці з судовою владою в межах проєкту «Судові комінакації справ щодо воєнних злочинів», за підтримки американського народу, наданої через Агенство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх», участь в якій взяла представниця Миколаївського апеляційного суду.

Спікерами заходу виступили: Богдан Моніч, Голова Ради суддів України, Андрій Потапенко, член Вищої Ради правосуддя, Валерія Рибак, директорка ГО «Вектор прав людини», Анастасія Розлуцька, проєктна менеджерка, експертка з урядових комунікацій, Максим Єлігулашвілі, координатор Коаліції «Україна.П’ята ранку».

Напрацьовані за результатами дослідження рекомендації  на тему «Моніторинг медіа та аналіз сайтів судів щодо висвітлення справ про воєнні злочини»  повинні стати інструментарієм на додаток до наявних у розпорядженні прессекретарів та суддів-спікерів засобів. Їх можна і слід застосовувати для того, щоб донести світу інформацію про воєнні злочини та запобігти їх вчиненню.

Під час заходу, окрім ознайомлення з результатами дослідження, обговорювалися такі важливі питання як: комунікація судів в умовах воєнного стану, організаційні заходи та інструменти інформування суспільства; роль медіа та інформації у війні; етика висвітлення війни та комунікації воєнних злочинів.