flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

8 травня - День пам'яті та примирення

08 травня 2023, 09:44

Сьогодні, 8 травня, в Україні і по всій Європі відзначається День пам'яті і примирення в честь всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років. Пам'ятну дату ввели у 2015 році. Символом цього дня став червоний мак - міжнародний знак пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва рф. 

«Сьогодні я подав до Верховної Ради України законопроект, яким пропонується встановити 8 травня Днем памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Ми ніколи не забудемо внесок українського народу в перемогу над нацизмом. І ми не дамо брехати, ніби перемога в тій війні могла відбутись і без участі якоїсь країни або народу. Як тоді ми разом знищували зло, так і зараз ми разом знищуємо аналогічне зло. На жаль, зло повернулося. Хоч агресор тепер інший, у нього та сама мета – поневолення або знищення. І як тоді ми спиралися на спільну силу вільних народів, так і зараз ми бʼємося проти зла разом із вільним світом, разом із вільною Європою. І ми переможемо! Буде день нашої перемоги – День перемоги України. Буде!» - з такою промовою виступив сьогодні президент Володимир Зеленський.

Слава всім нашим героям різних часів, яким ми однаково завдячуємо нашим життям! Вічна пам’ять і слава Героям!