flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Повернення помилково сплаченого судового збору

12 січня 2023, 11:52

Миколаївський апеляційний суд нагадує громадянам алгоритм повернення помилково сплаченого судового збору.

Для повернення помилково сплаченого судового збору платник подає до суду (на рахунок якого перераховано судовий збір) такі документи:

  1. Заяву про повернення коштів помилково або надміру зарахованого до бюджету судового збору (Зразок);
  2. Оригінал чи копію документа на переказ, або паперову копію електронного розрахункового документа, який підтверджує перерахування коштів до бюджету, або скановану копію зазначених документів з обов'язковим накладанням електронного підпису платника, за умови подання такої заяви в електронній формі.
  3. У разі відсутності у отримувача коштів карткового рахунку або можливості самостійно їх отримати, до заяви додається довіреність на отримання коштів, засвідчена згідно з вимогами Цивільного кодексу, копію паспорта довіреної особи (у разі повернення коштів довіреній особі).

 У разі належного оформлення заяви суд готує подання та самостійно направляє його до органу казначейства. Заявнику залишається лише очікувати, коли казначейство перевірить направлений документ та зарахує кошти на указаний заявником рахунок. 


В усіх інших випадках повернення судового збору (крім, помилково сплаченого), кошти  повертаються за клопотанням особи, яка їх сплатила, за ухвалою суду.

До таких випадків відноситься:

1) зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;

2) повернення заяви або скарги;

3) відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі;

4) залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв’язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням);

5) закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.