flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд інформує у справі щодо жорстокого поводження з твариною

17 грудня 2021, 10:31

16 грудня 2021 року апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу прокурора В. Окружної прокуратури м. Миколаєва на ухвалу Центрального районного суду м. Миколаєва від 20 жовтня 2021 року, якою обвинувальний акт щодо І., обвинуваченого за ч.1 ст.299 КК України, повернуто прокурору.

І. обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 299 КК України, а саме у жорстокому поводженні з безпритульною твариною, що вчинено умисно, із хуліганських мотивів, та призвело до загибелі тварини.

Згідно обвинуваченню,01.09.2021 року близько 13:30 год., І. перебував в магазині «Гастроном», де здійснював купівлю продуктів. В цей час у магазині на підлозі лежала безпритульна собака метис безпородна.

У обвинуваченого виник злочинний умисел на вбивство вказаної собаки, реалізуючи який, він використав заздалегідь приготовлену гвинтівку марки «Noresta», калібру 4,5 мм, та вистрілив з неї у собаку, що призвело до загибелі тварини.

Суд першої інстанції прийняв рішення про повернення прокурору обвинувального акта, з посиланням на його невідповідність вимогам кримінального процесуального закону.

Не погодившись з таким рішенням, прокурор В. подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати ухвалу суду та направити обвинувальний акт на новий розгляд до суду першої інстанції.

За результатами розгляду апеляційної скарги прокурора, ухвалою Миколаївського апеляційного суду від 16 грудня 2021 року прийнято рішення про призначення нового розгляду в суді першої інстанції.

     

Звертаємо увагу на наступне. В той же день, після прийняття апеляційним судом вище зазначеного рішення, у ЗМІ, зокрема в Instagram була поширена інформація, яка не відповідає дійсності, щодо прийнятого рішення за результатами розгляду апеляційної скарги прокурора В.

Миколаївський апеляційний суд розглядав апеляційну скаргу прокурора В. про скасування рішення суду першої інстанції про повернення обвинувального акта, а не за апеляційною скаргою Щ., як зазначено у інтернет-виданнях.

У даному кримінальному провадженні дізнавач сектору дізнання відділення поліції №1 Миколаївського районного управління поліції ГУ НП в Миколаївській області прийняв рішення про відмову у визнанні Щ. потерпілою.

Зазначене рішення Щ. оскаржила, подавши відповідну скаргу до Центрального районного суду м. Миколаєва. За результатами розгляду цієї скарги, судом  скасовано рішення дізнавача. Зазначене рішення оскарженню не підлягає, і не було предметом апеляційного розгляду під час розгляду апеляційної скарги прокурора.