flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Миколаївському апеляційному суді відбулися тактико – спеціальні навчання з антитерористичної тематики

24 вересня 2021, 16:00

24 вересня 2021 року з 9:30 до 15:00 год. в приміщенні Миколаївського апеляційного суду координаційна група Антитерористичного центру при Управлінні Служби безпеки України в Миколаївській області провела тактико-спеціальні навчання за темою: «Підготовка та проведення антитерористичної операції за планами «Бумеранг».

До навчання залучилися: члени координаційної групи Антитерористичного центру при Управлінні Служби безпеки України в Миколаївській області та її штабу, сили і засоби УСБУ в Миколаївській області, ГУ Національної поліції в Миколаївській області, Управління патрульної поліції в Миколаївській області, Управління поліції охорони в Миколаївській області, Територіального управління Служби судової охорони в Миколаївській області, Управління ДССЗЗІ України в Миколаївській області, 19 полку охорони громадського порядку НГУ (військова частина №3039), Південного регіонального управління Державної прикордонної Служби України, ГУ ДСНС в Миколаївській області, Миколаївської обласної державної адміністрації, Управління з питань цивільного захисту Миколаївської облдержадміністрації, Управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА, Миколаївської мерії, група умовних терористів.

Метою навчання було:

  1. Набуття досвіду та практичних навичок членами регіональної координаційної групи, її штабу в підготовці та проведенні антитерористичної операції в приміщенні Миколаївського апеляційного суду.
  2. Удосконалення злагодженості й оперативності у роботі членів оперативного штабу операції, старших оперативних груп, їхніх навичок у безперервному управлінні силами, які залучаються до проведення АТО.
  3. Тренування членів штабу КГ АТЦ у здійсненні розрахунків сил та засобів операції, оформленні документів, зброї і аналізі даних, відпрацюванні проекту рішення та плану проведення антитерористичної операції.

4.Вироблення ефективних методів управління підпорядкованими силами та засобами при виконанні заходів попередження і припинення терористичного акту.

5.Перевірка дієвості наявних схем оповіщення членів КГ АТЦ та її штабу, сил та засобів, що залучаються до антитерористичної операції на об’єкті згідно відпрацьованого превентивного плану.

6.Перевірка готовності членів координаційної групи та її штабу, старших груп оперативного шикування до дій в екстремальних умовах, формування у них високих морально-бойових та психологічних якостей.

Задумом навчання була терористична ситуація, яка склалася 24 вересня 2021 року у Миколаївському апеляційному суді.

Колегією суддів розглядається апеляційна скарга на рішення міського суду м. Одеси щодо виправдання за ч.2 ст.294 КК України п’яти осіб, у зв’язку з недоведеністю, що кримінальне правопорушення ( т.зв. події «2 травня 2014 року») вчинене обвинуваченими. Після оголошення рішення про скасування виправдувального вироку та призначення нового розгляду справи у судді першої інстанції, вказані особи, використовуючи зброю та вибухівку (заздалегідь принесену до будівлі суду їх спільником) захоплюють приміщення зали судових засідань, вбивають одного та важко ранять другого військовослужбовця НГУ, силоміць утримують у заручниках 3 суддів, секретаря судового засідання, співробітника Служби судової охорони та близько 20 громадян, присутніх на судовому засіданні.

Забарикадувавшись у приміщенні залу судових засідань, злочинці, погрожуючи вбивством заручників та підривом будівлі, вимагають від вищого керівництва країни визнати факт геноциду т.зв. «російськомовного» населення України, після чого надати їм можливість безперешкодно виїхати до тимчасово окупованої Автономної республіки Крим.

Під час навчань передбачено проведення обмежувальних заходів на окремих територіях, можливість перевірки документів громадян, догляду автомобільного транспорту.

Отже, проведені у Миколаївському апеляційному суді спільні тактико-спеціальні навчання допомогли всім учасникам заходу отримати вагомий практичний досвід, який сприяє швидкому реагуванню та вірному прийняттю рішень щодо виконання завдань відповідно до своєї спеціалізації, відпрацьовано алгоритм дій та тісної взаємодії між зазначеними вище учасниками заходу при виникнення терористичної ситуації.