flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Миколаївський апеляційний суд залишив без змін вирок у справі зі смертельною ДТП

15 вересня 2020, 16:34

Миколаївський апеляційний суд розглянув апеляційні скарги обвинуваченого Я., його захисника та представника ПАТ «Страхова компанія «ЮНІВЕС» на вирок Баштанського районного суду Миколаївської області від 03 вересня 2019 року.

Зазначеним вироком жителя с. Добра Криниця визнано винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілій А. тілесні ушкодження середньої тяжкості та смерть потерпілого А.

Дії обвинуваченого Я. кваліфіковані за частиною 2 статті 286 КК України та призначено покарання у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортним засобом на 3 роки.

Не погоджуючись із рішенням суду, обвинувачений та його захисник просили апеляційний суд змінити вирок в частині призначеного покарання у зв’язку з його невідповідністю тяжкості кримінального правопорушення та особі винного, а саме звільнити Я. від відбування покарання з випробуванням, з іспитовим строком.

Вивчивши матеріали кримінального провадження та обговоривши викладені в апеляційних скаргах доводи, врахувавши наслідки спричиненого ДТП та думку потерпілих, Миколаївський апеляційний суд не знайшов підстав для звільнення обвинуваченого від відбування покарання з випробуванням на підставі ст. 75 КК України, про що просили обвинувачений Я. та його захисник.

Так, за результатами розгляду справи колегією суддів постановлено ухвалу, якою апеляційні скарги обвинуваченого Я., його захисника та представника ПАТ «Страхова компанія «ЮНІВЕС» залишено без задоволення, а вирок Баштанського районного суду Миколаївської області залишено без змін.

 Довідково: 23 травня 2017 року близько 07.00 год. по автодорозі «Дніпропетровськ-Миколаїв» зі сторони с. Добра Криниця Баштанського району Миколаївської області у напрямку с. Виноградівка Баштанського району Миколаївської області сталася дорожньо-транспортна пригода за участі автомобілів марки марки «АЗЛК-2141» під керуванням Я. та «ВАЗ-21099» під керуванням А.

Водій Я. грубо порушив вимоги пунктів 2.3 «б», 10.1., 12.1 Правил дорожнього руху, а саме: керуючи транспортним засобом проявив неуважність, не стежив за дорожньою обстановкою та відповідно не реагував на її зміни, відволікся від керування свого автомобіля, завершуючи маневр обгону та повертаючись у смугу свого руху, не впевнився що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху, при виборі безпечної швидкості руху не врахував дорожню обстановку, щоб мати змогу постійно контролювати рух свого транспортного засобу та безпечно керувати ним, хоча повинен був це зробити та об’єктивно мав таку технічну можливість, не впорався з керуванням, виїхав правими колесами на узбіччя, внаслідок чого автомобіль втратив керованість та виїхав на зустрічну смугу руху, по якій у цей момент у зустрічному напрямку рухався автомобіль «ВАЗ-21099» під керуванням А, внаслідок чого сталося зіткнення зазначених транспортних засобів.

В результаті дорожньо-транспортної пригоди водій автомобіля «ВАЗ-21099» від отриманих тілесних ушкоджень загинув на місці пригоди, а його пасажир - дружина А., отримала тілесні ушкодження середнього ступеню тяжкості за ознакою тривалого розладу здоров’я.