flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги відвідувачів, учасників процесу та представників засобів масової інформації! Трансляції відкритих судових засідань в Україні

27 липня 2020, 08:21

Право на публічні слухання – це важливий компонент права на справедливий суд. Воно засноване на концепції відкритого і прозорого правосуддя, яка служить важливою гарантією інтересів окремих осіб і суспільства в цілому і допомагає забезпечити прозорість і сумлінність судового процесу та запобігти потенційним зловживання в ході судового процесу.

Задля забезпечення права на публічні слухання українське законодавство передбачає як зйомки, так і трансляції судових засідань.

 

Відповідно до статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав.

Звертаємо увагу на те, що у випадку необхідності здійснення прямої трансляції судового засідання клопотання про таке здійснення є обов’язковим, оскільки трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду як встановлено вищевказаною статтею 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», частиною 6 статті 27 Кримінального процесуального кодексу України та частиною 5 статті 7 Цивільного процесуального кодексу України. 

 

Зразок клопотання (щодо надання дозволу на трансляцію відкритого судового засідання) можна скачати тут.