flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нарада керівництва Верховного Суду з головами апеляційних судів

15 травня 2020, 15:08

   14 травня 2020 року голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло та заступник голови суду Ігор Лівінський взяли участь в нараді керівництва Верховного Суду з головами апеляційних судів та очільників Вищої ради правосуддя, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України, яка відбулась в режимі відеоконференції.

   Обговорювались актуальні питання функціонування судової системи.

   Тривалий час не вирішується проблема дефіциту суддівських кадрів, яка в даний час загострюється. Суди апеляційної інстанції може чекати кадровий колапс у зв’язку з тим, що багато суддів планують піти у відставку. Голова ВРП Андрій Овсієнко підтвердив, що кількість заяв суддів про відставку, яка надходить до Ради, збільшилася, і це пов’язано, у тому числі, й з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (від 13 квітня 2020 року № 553-IX), яким обмежено розмір суддівської винагороди.

   Голови апеляційних судів підняли питання критичного рівня недофінансування. В судах відсутні кошти на надсилання судових повісток та іншої поштової кореспонденції на що Голова ДСАУ Зеновій Холоднюк, відповів, що державним бюджетом на 2020 рік коштів на поточні видатки передбачено утричі менше від потреби і без внесення змін до державного бюджету ситуація не зміниться. Також Голова ДСА України повідомив, що з 1 червня 2020 року планується введення в експлуатацію проекту «Електронний суд», який дозволить судам значно заощадити матеріальні ресурси, а громадянам забезпечить швидкий і зручний доступ до правосуддя.

   Підсумовуючи обговорення, Голова Верховного суду Валентина Данішевська повідомила учасників наради, що планує оголосити про скликання Пленуму ВС 15 травня 2020 року щодо звернення Пленуму ВС до Конституційного Суду України через  неконституційність та непропорційність тимчасового обмеження оплати праці суддів України.

   Голови апеляційних судів підтримали пропозицію Голови Верховного Суду.