flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні розпочалася деклараційна кампанія: що потрібно знати

10 січня 2020, 13:11
Державна податкова служба України повідомила, що стартувала деклараційна кампанія, яка пройде до 30 квітня. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ДПС в Facebook.
Подати декларацію можна у зручний для кожного спосіб:
- особисто або уповноваженою на це особою;
- надіслати поштою;
- в електронній формі.
Декларацію за 2019 рік слід подати до 30 квітня.
Обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:
- доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). Наприклад, доходи від оренди;
- успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, тощо;
- доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. Наприклад, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25% однієї мін зарплати (у розрахунку на рік), а також інвестиційних доходів;
- іноземного доходу та ін.
У разі надсилання декларації поштою платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі — не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.
При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.
Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Національне агентство з питань запобігання корупції роз’яснило порядок подання декларації після звільнення.
Крім того, ми писали про особливості декларування неповнолітніх дітей від попередніх шлюбів.
Додамо, у НАЗК також роз’яснили нюанси щодо розрахунку терміну користування об’єктами декларування.
Разом з тим, з 1 січня 2020 року суб’єкти декларування мають внести в декларацію відомості про всі банківські рахунки, відкриті на ім’я суб’єкта декларування або члена його сім’ї, незалежно від наявності залишку коштів на них станом на 31 грудня звітного періоду.

Джерело Судово-юридична газета