flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про оновлення кодексу суддівської етики та правил поведінки працівників суду говорили в Одесі

06 вересня 2019, 14:43

   5 вересня 2019 року на базі Південно-західного апеляційного господарського суду відбувся черговий круглий стіл, організований Радою суддів України за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя», присвячений змінам Кодексу суддівської етики та правил поведінки працівника суду.

   Учасниками заходу стали представники судів Одеської, Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської областей, члени Ради суддів України, представники робочої групи Ради суддів України з питань оновлення Кодексу суддівської етики, представники Державної судової адміністрації України, міжнародні та місцеві експерти Програми USAID «Нове правосуддя».

  Представниками від Миколаївського апеляційного суду у заході стали: голова – Микола Міняйло та судді - Наталя Чебанова-Губарєва та Тетяна Бондаренко.

  

   Учасниками обговорено актуальні питання стосовно сфери суддівської етики, конфлікту інтересів та шляхи їх вирішення, проаналізовано міжнародний досвід по дотриманню суддями професійної етики та висловлено свої пропозиції щодо обсягу та змісту змін необхідних для актуалізації Кодексу суддівської етики.

 

  15 червня 2018 року під час виїзного засідання у місті Львові, Рада суддів України створила робочі групи для оновлення положень Кодексу суддівської етики та підготовки коментаря до Кодексу суддівської етики, а також для оновлення Правил поведінки працівника апарату суду, затверджених рішенням №33 Ради суддів України від 6 лютого 2009 року.

   Рішення РСУ від 15 червня 2018 року №26 і №27 про створення робочих груп для внесення змін у документи зумовлено, в першу чергу, змінами у законодавстві, які стосуються судової влади. Серед них: зміни до Конституції України в частині "Правосуддя", прийняття Закону України "Про судоустрій і статус суддів", формування нового Верховного Суду та прийняття нових процесуальних кодексів. Все це, безумовно, потребує певного перегляду підходів до стандартів поведінки як суддів, так і працівників апарату судів, що разом сприятиме підвищенню рівня ефективності органів правосуддя і довіри громадян до судової влади в цілому.

   З травня 2019 розпочато серію регіональних дискусій.

 

    Фото: Південно-західний апеляційний господарський суд

 

   Прес-служба Миколаївського апеляційного суду