flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Незабаром кримінальна палата Миколаївського апеляційного суду може поповнитись 13 суддями

13 серпня 2019, 13:46

   У зв’язку з тим, що у кримінальній палаті Миколаївського апеляційного суду правосуддя здійснюють 5 суддів, а в цивільній – 20, та з урахуванням штатної чисельності суддів на 2018-2019 роки (38 суддів), Миколаївський апеляційний суд очікує на прихід 13 суддів у кримінальну палату.

    9 серпня 2019 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила конкурс на зайняття 346 вакантних посад суддів в апеляційних судах, 13 з яких  в Миколаївський апеляційний суд.

   Строк подання документів для участі в конкурсі — 1 календарний день, 25 вересня 2019 року.

   З умовами проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів можна ознайомитись за посиланням.

   Інформацію про дату, час та місце проведення конкурсу буде оприлюднено на офіційному вебсайті Комісії додатково.

 

   Відповідно до частини шостої статті 19 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» кількість суддів у суді визначає Державна судова адміністрація України за погодженням із Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів.

   Відповідно до наказу Державної судової адміністрації України № 373 від 31 липня 2018 року «Про визначення кількості суддів апеляційних судів, утворених в апеляційних округах» зі змінами, внесеними наказом № 419 від 25 квітня 2019 року - на 2018-2019 роки визначено кількість суддів в апеляційних судах, утворених в апеляційних округах. Так, відповідно до вищезазначеного наказу гранична чисельність суддів Миколаївського апеляційного суду на 2018-2019 роки становить – 38 суддів.

   На даний час, фактично у штаті суду перебуває 25 суддів. З урахуванням спеціалізації: 20 судів - цивільна палата та лише 5 суддів здійснюють правосуддя у кримінальній палаті Миколаївського апеляційного суду.

 

   Додатково, у квітні цього року на виконання рішень з’їздів суддів України в частині визначення нормативів тривалості розгляду судових справ та у зв’язку зі змінами в законодавстві, Рада суддів України спільно з Державною судовою адміністрацією України проводила дослідження з вимірювання навантаження на суддів. З метою збалансування судового навантаження судді заповнювали розроблену онлайн анкету.

   Зовсім нещодавно розпочався другий етап дослідження в частині визначення нормативів тривалості розгляду судових справ, який передбачає заповнення щоденного онлайн-звіту.

   Аналогічне дослідження за методикою, яка передбачає проведення опитування суддів, було проведено у 2012 та 2016 роках. За результатами проведених заходів рішенням Ради суддів України від 9 червня 2016 року № 46 затверджено рекомендаційні показники середніх витрат часу на розгляд справ та коефіцієнтів складності справ за категоріями для суддів місцевих та апеляційних судів.

   Отож, можна очікувати, що результати цьогорічного дослідження будуть враховані  при визначенні кількості суддів апеляційних судів, утворених в апеляційних округах в наступному календарному році, тобто як в сторону збільшення так і зменшення кількості вакантних посад.

   Таким чином, кандидатам на вакантні посади суддів Миколаївського апеляційного суду слід мати на увазі, що у разі успішного проходження конкурсу, вони будуть поповнювати лише кримінальну палату. Зазначене застереження необхідно врахувати з метою уникнення у майбутньому непередбачуваних ситуацій.

 

   Миколаївський апеляційний суд бажає успіху всім кандидатам на зайняття  вакантних посад суддів в апеляційних судах!