flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Миколаївський апеляційний суд відвідали очільники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України

26 червня 2019, 14:19

      25 червня 2019 року в рамках робочої зустрічі до Миколаївського апеляційного суду завітали голови Вищої ради правосуддя Володимир Іванович Говоруха, Ради суддів України Олег Степанович Ткачук, Державної судової адміністрації України Зеновій Васильович Холоднюк.

      Зі вступним словом перед присутніми в залі виступив голова Миколаївського апеляційного суду Микола Павлович Міняйло. Очільник суду нагадав про робочу зустріч, яка відбулась з головою Верховного Суду Данішевською Валентиною Іванівною напередодні, де обговорили низку проблем, які склалися в судовій системі. Розповів, що під час зустрічі йшла мова насамперед про вирішення питання кадрового дефіциту у судах.                                                                                         

     Далі слово було надано голові Вищої ради правосуддя Говорухі В.І.: «На сьогоднішній день ситуація склалася в судах України така, що найбільша проблема в місцевих та й апеляційних судах – це брак кадрів, в тому числі і в кримінальній палаті Миколаївського апеляційного суду. Суддів не вистачає катастрофічно, тобто у нас більше 10 судів, де взагалі не здійснюється правосуддя. Близько 150 судів, які укомплектовані менше як на 60%, і фактично в кожному суді є вакансії суддів. Ця ситуація говорить про існування надмірного навантаження на суддів.

    Перша задача, яку ми зараз намагаємось вирішити – це укомплектувати суди.

    Найближчими днями оголосимо конкурс на зайняття 630 вакантних посад суддів у місцевих судах для заповнення тих вакансій, які є за штатним розписом 2017 року для судів, які діють на сьогоднішній день, але в межах тих штатів, які затвердженні для окружних судів.

    Зараз проводяться дослідження щодо визначення нових нормативів часу на розгляд судових справ різних категорій з урахуванням змін, внесених до процесуального законодавства. Після отримання результатів дослідження будуть відпрацьовані нові штатні розписи з врахуванням тих пропозицій, які були надіслані судами».

    Далі голова ВРП говорив і про кваліфікаційне оцінювання суддів, і про роботу над створенням Служби судової охорони та інші проблеми сьогодення в судовій системі.

    Продовжив виступ на зустрічі голова Ради суддів України Ткачук О.С., який говорив про кадрові проблем у системі правосуддя, про кваліфікаційне оцінювання, яке не пройшли ще 2500 суддів, про величезний відтік кадрів в судовій системі, який відбувся за 4 роки, про роботу, що здійснюється з метою узагальнення судової практики у цивільних, адміністративних справах та кримінальних провадженнях стосовно основних причин й обґрунтованості заяв суддів про самовідвід, а також підстав для їх задоволення. 

                                                                                                                                                                           

    «Я не можу без цифр», - з таких слів розпочав свій виступ голова Державної судової адміністрації України Холоднюк З.В., який говорив про граничну чисельність суддів, динаміку розгляду модельних справ по юрисдикціям, про джерела фінансування судової системи та про забезпечення приміщеннями судів.

                                                                                 

    Наприкінці заходу Міняйло М.П. подякував гостям за зустріч із колективом Миколаївського апеляційного суду та висловив думку про те, що і в подальшому будуть проходити такі зустрічі, під час яких вирішуються деякі питання пов’язані з діяльністю судів області.

                                                 

    Прес-служба Миколаївського апеляційного суду