flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

4 994 600 грн. як альтернативний запобіжний захід підозрюваному у тривалому збуті наркотичних засобів

04 червня 2019, 14:03

   Миколаївський апеляційний суд  скасував ухвалу слідчого судді Ленінського районного суду міста Миколаєва від 24 травня 2019 року, та застосував до 25-річного підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Як альтернативний запобіжний захід визначено заставу - 4 994 600 грн.

 

   03 червня 2019 року, Миколаївський апеляційний суд розглянув апеляційні скарги прокурора та захисників в інтересах підозрюваного на рішення Ленінського районного суду міста Миколаєва. Так, вищезазначеною ухвалою до підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 3 000 000 грн.

    Не погоджуючись з рішенням суду, захисники просили колегію суддів апеляційного суду скасувати ухвалу слідчого судді та постановити нову, якою застосувати до підозрюваного менш суворий запобіжний захід  не пов'язаний з триманням під вартою, а саме домашній арешт за місцем реєстрації. А у разі відмови у застосуванні запобіжного заходу, не пов'язаного із триманням під вартою, зменшити розмір застави до межі від вісімдесят до трьохсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (153 680 – 576 300 грн.).

   Захисники вказали, що хоч сім’я підозрюваного внесла суму застави в 3 000 000 грн. та Р. звільнений з під варти, але ці кошти були взяті в борг матір’ю підозрюваного на обмежений час та підлягають поверненню. Додали, що в самого підозрюваного та його сім’ї немає такої суми коштів.

   Прокурор просив скасувати ухвалу слідчого судді в частині застосування застави в розмірі 3 000 000 грн. та постановити нову ухвалу, якою обрати відносно підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 днів, визначивши заставу в розмірі 5 000 000 грн.

   В обґрунтування своїх вимог прокурор вказав, що слідчим суддею в неповній мірі враховано обставини кримінального правопорушення, майновий стан підозрюваного та даних про його особу, при вирішенні питання про розмір застави.

   За результатами розгляду справи Миколаївським апеляційним судом постановлено ухвалу, якою апеляційну скаргу захисників в інтересах підозрюваного залишено без задоволення, а апеляційну скаргу прокурора задоволено частково. Ухвалу слідчого судді Ленінського районного суду м. Миколаєва від 24 травня 2019 року - скасовано. Постановлено нову ухвалу, якою до підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 20 липня 2019 року та визначено заставу - 2600 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 4 994 600 грн.

 

 

   Довідково:

   25-річний житель Миколаївщини органами досудового розслідування підозрюється у тому, що зареєструвавшись на одному з інтернет-сайтів, розмістив у своєму профілі прейскурант з цінами на придбання наркотичних засобів та психотропних речовин. Додатково, для розповсюдження наркотичних засобів, він залучив до своєї діяльності невстановлених осіб, які рекламували зареєстрований акаунт в додатку «Телеграм». Для зберігання та фасування речовин чоловік орендував одну із квартир у місті Миколаєві.

   З лютого 2018 року здійснював розповсюдження наркотичних засобів на території міста Миколаєва.

   Дії чоловіка органами досудового розслідування кваліфікуються за частиною 3 статті 307 Кримінального кодексу України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів)

   Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення  волі на строк від дев'яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

 

   З повним текстом рішення суду можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень на номером справи – 489/2781/19.

  

   Прес-служба Миколаївського апеляційного суду