flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Свято вишиванки відзначили у Миколаївському апеляційному суді

16 травня 2019, 09:56

   Щорічно, у третій четвер травня українці відзначають День вишиванки – одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури. В цей урочистий день українці – і дорослі, і малеча – вбираються у свої найкращі  вишиванки, аби нагадати про нерозривний зв’язок поколінь, необхідність дбайливо ставитися до всього, що створено народом, аби відчути свою належність до української культури і духовності в будь-якому куточку світу.  

 

   Сьогодні, 16 травня 2019 року, працівники та судді Миколаївського апеляційного суду переймаючи кращі традиції започатковані у апеляційному суді Миколаївської області долучились до щорічного свята та підтримали всеукраїнський флешмоб, присвячений дню Вишиванки, та змінили свій офіційний дрес-код на національний.

   З самого ранку в суді панував особливий настрій адже у коридорах та кабінетах  майоріли працівники в різнобарвних вишиванках.

 

   Цікаво, що День вишиванки в Україні народився в студентських та викладацьких колах. На сьогодні це свято відзначається вже понад 10 років. Вважається, що традиція, яка з часом переросла у День вишиванки, була покладена ініціативою студентки Чернівецького національного університету в 2006 році. Надихнувшись прикладом своїх друзів, які носили національний одяг, вона запропонувала своїм однокурсникам раз на рік приходити в Університет у вишиванці. Ініціатива швидко поширилася по вишам міста, а потім і по всій Україні.

   На сьогодні День вишиванки відзначається більш ніж у 50 країнах світу.

   Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Вважалося, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб. Кожен регіон України – незрівнянний у техніці виконання унікальних вишиванок. У кожній області можна прослідкувати свої, неповторні вишиванки.

   

 

   Жіночі сорочки на Миколаївщині вважаються особливими. Їх вирізняє чотирикутний виріз довкола шиї та вільні, без зборок у зап`ясть рукави. Сильно стилізовані рослинні мотиви. Це сосонки, дубове листя і шишки хмелю, різноманітні квіти та квітучі гілки. Притаманними барвами є червоні, чорні та іноді сірі, сіро-блакитні кольори.

 

   Прес-служба Миколаївського апеляційного суду