flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Подовження терміну ув’язнення на 4 роки через зміни законодавства не порушило гарантії ст. 5 Конвенції

02 квітня 2019, 10:05

   Зміна законодавства спричинила перегляд судом дати почату обрахування ув’язнення засудженого за вироком за сукупністю злочинів. Це призвело фактично до подовження обмеження волі особи на чотири роки.

   Питання під кутом можливих порушень конвенційних гарантій розглядав ЄСПЛ у справі «Кереселідзе проти Грузії» (заява № 39718/09), передає інформаційний ресурс ECHR: Ukrainian Aspect.

   Іраклій Кереселідзе відбував покарання з 1995 року. У 1996 році йому присудили смертну кару за заохочення до дачі хабара, вимагання грошей, навмисне вбивство двох осіб та незаконне придбання і носіння вогнепальної зброї. Однак за указом президента Грузії покарання було замінено на 20 років позбавлення волі.

   В 2002 році його звинуватили в спробі втечі та в квітні 2016 року засудили ще на чотири роки і шість місяців. Суд додав до даного покарання дев’ять років – частину невідбутого строку за попереднім вироком. Таким чином, повний термін склав 13,5 років, а датою початку обрахування строку було встановлено 29 березня 2002 року – дату вчинення другого злочину. Кереселідзе звернувся до верховного суду з проханням скорочення терміну ув’язнення за першим вироком. Його клопотання було частково задоволене і термін покарання зменшено до 15 років. Засуджений також оскаржував тривалість вироку за спробу втечі, але безуспішно. З урахуванням судових рішень, Кереселідзе мав вийти на волю у 2010 році

   У квітні 2009 року, після внесення змін до законодавства апеляційний суд відповідно до визначеної процедури без виклику сторін ухвалив рішення, що перебіг терміну ув’язнення має обчислюватися з 12 квітня 2006 року, тобто після прийняття рішення першою інстанцією, а не з моменту вчинення злочину. Таке рішення фактично подовжило термін ув’язнення на чотири роки – до 2013 року. Верховний суд підтримав це рішення. Кереселідзе дізнався про це після того, як верховний суд прийняв остаточне рішення.

   Засуджений звернувся з клопотанням про виправлення рішення верховного суду стверджуючи, що зміна дати початку обчислення його вироку за сукупністю злочинів не мала правової основи і значно вплинула на тривалість його ув’язнення. Оскарження успіху не мало. У січні 2013 року йому була надана амністія і він був звільнений з в’язниці до закінчення терміну його ув’язнення.

   Кереселідзе звернувся до ЄСПЛ. Він посилався на

   – ч. 1 ст. 5 (право на свободу та безпеку) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод – рішення про виправлення дати початку його вироку за сукупністю злочинів неправомірно продовжило тюремне ув’язнення і зробило його тримання під вартою незаконним;

   – ч. 1 ст. 6 (доступ до суду) Конвенції – йому не була надана можливість зробити усну або письмову заяву щодо процедури внесення виправлень, незважаючи на те, що зміна дати початку відбування покарання суттєво впливала на тривалість ув’язнення.

   У Страсбурзі не побачили порушень статті 5, але констатували порушення ч. 1 статті 6 Конвенції та присудили відшкодування моральної шкоди у розмірі 1500 євро.

   З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «Кереселідзе проти Грузії» (заява № 39718/09) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

 

   Джерело: ECHR: Ukrainian Aspect