flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Миколаївського апеляційного суду провів робочу зустріч з представниками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

25 березня 2019, 14:55

    Сьогодні, 25 березня 2019 року, у Миколаївському апеляційному суді відбулась робоча зустріч голови Миколаївського апеляційного суду – Міняйла Миколи Павловича з представниками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

    Моніторингова Місія ООН з прав людини в Україні (далі - Місія) діє на запрошення Уряду України в рамках мандату, наданого Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини. Місія «здійснює моніторинг ситуації з правами людини в країні з особливою увагою на Автономну Республіку Крим, східні і південні регіони України, а також подає регулярні, точні і публічні звіти Верховному комісару про становище в галузі прав людини та проблеми, а також ризики, що виникають».

    На початку зустрічі очільник суду подякував представникам Місії – Еві Шмідт, Сергію Курносенку та Артуру Яцевичу за такий візит і був готовий до діалогу.

   Під час зустрічі, представниця Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні повідомила, що вони приділяють особливу увагу питанням дотримання стандартів правосуддя, закріплених у статті 14 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права у справах, які пов’язані з подіями, що відбувались 2 травня 2014 року в місті Одесі, та пов’язані зі збройним конфліктом на сході України. Зокрема, Місія стежить за забезпеченням права на справедливий суд осіб, які підозрюються або обвинувачуються у злочинах проти основ національної безпеки України та громадської безпеки.

   Метою зустрічі стало обговорення питань дотримання прав людини в рамках кримінальної справи, яка перебуває у провадженні Миколаївського апеляційного суду - справа «2 травня», а також практики застосування положень частини 5 статті 176 КПК україни при обранні запобіжних заходів.

  

   З приводу справи «2 травня» голова суду зазначив наступне:

   - «Дана справа до нашого суду надійшла ще наприкінці 2017 року. Однак, розглянути її по суті, не дивлячись на те, що через велику навантаженість колегія суддів кримінальної палати виділяє час для розгляду даної справи, неможливо.

   З нашого боку робиться все можливе для розгляду даної справи та прийняття законного та обґрунтованого рішення, але ми постійно натикаємося на протистояння зі сторони виправданих по цій справі та їх захисників, ми вимушені постійно переносити дату засідання, оскільки вони не з’являються на судові засідання, а деякі ще взагалі жодного разу не прибували на них.

   Миколаївським апеляційним судом було докладено всіх зусиль для організації та проведення судового процесу.

   Так, судові повістки на ім’я виправданих кожного разу рекомендованим листом було направлено на адреси, зазначені в матеріалах справи, але розгляд справи відкладався у зв’язку з неявкою виправданих, участь яких у розгляді є обов’язковою.

   Згідно вимог частини 4 статті 405 КПК України, якщо для участі в розгляді в судове засідання не прибули учасники кримінального провадження, участь яких згідно з вимогами цього Кодексу або рішенням суду апеляційної інстанції є обов’язковою, апеляційний розгляд відкладається.

   В апеляційній скарзі прокурора порушується питання про погіршення становища 19 обвинувачених, тому на підставі частини 4 статті 401 КПК України обвинувачені підлягають обов’язковому виклику в судове засідання для участі в апеляційному розгляді.

   Отже, саме з причини відсутності зазначених учасників більшість судових засідань було відкладено на іншу дату в зв’язку з неявкою виправданих, яких належним чином було повідомлено про дату та час зазначених судових засідань, але вони не з’явилися та не повідомили про причини неявки».

   Очільник суду розповів про хід судової справи від моменту її надходження до сьогоднішнього дня. Також він повідомив, що ухвалою від 5 жовтня 2018 року застосовано привід до тих виправданих, які жодного разу не з’явилися в судове засідання, але навіть застосування приводу не дозволило зібрати всіх виправданих для участі у розгляді апеляційної скарги прокурора.

   Наприкінці зустрічі голова суду розповів про практику застосування судами області та апеляційним судом частини 5 статті 176 КПК України та відповів на всі питання представників Місії.

   Пані Ева Шмідт подякувала за преділений час та вказала, що дізналась багато важливої інформації від зустрічі та висловила сподівання на подальшу співпрацю.

 

 

   Прес-служба Миколаївського апеляційного суду