flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС: Суди мають зважати на обставини, які передували вчиненню злочину

30 листопада 2018, 13:01

    Обставини, які передували вчиненню злочину та особа засудженого мають враховуватись при винесенні вироку. Про таке йдеться у постанові Верховного Суду від 20.11.2018.

    Суд першої інстанції засудив жінку до ув’язнення строком на 8 р. за те, що вона завдала своєму співмешканцю кілька ударів по голові обухом сокири. Від отриманих ушкоджень потерпілий помер. Досліджуючи матеріали справи, суд дійшов висновку, що напад на чоловіка засуджена вчинила коли той відпочивав у ліжку.

    Апеляційний суд залишив вирок без змін.

    У касаційній скарзі засуджена вказала на те, що суди невірно відтворили подію злочину, адже поранення своєму співмешканцю засуджена нанесла під час необхідної самооборони.

    У постанові №234/10174/16-к ВС зазначив, що призначаючи покарання, суд першої інстанції не врахував обставин, які стали причиною вчинення правопорушення. А саме те, що потерпілий постійно бив засуджену. Це підтверджується вироком міського суду, згідно якого потерпілий був засуджений за спричинення жінці тілесних ушкоджень середньої тяжкості та відбував покарання у виді реального позбавлення волі.

   Джерело: Закон і Бізнес