flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рівень довіри суспільства до судової влади в процесі реформ значно зріс

13 листопада 2018, 16:12

    У серпні–жовтні 2018 року Програма USAID «Нове правосуддя» здійснила чергове коло національних опитувань населення України та правників, які є учасниками судових проваджень, але не працюють в судовій системі. 

   За результатами цих опитувань можна сказати, що рівень довіри до судової влади помітно зріс за останні роки. Так, 16% респондентів загальнонаціонального опитування населення визнали, що довіряють повністю чи скоріше довіряють судовій владі, це втричі більше у порівнянні з критично низькими  - 5% в 2015 році. При цьому, вперше в опитуванні була додатково застосована шкала системи «Євробарометр», де відсутня можливість респонденту відзначити нейтральне сприйняття. Відповідно до цієї шкали, 20%респондентів схильні довіряти судам, а 71% – схильні не довіряти.

   Крім того, слід зазначити, що довіра до судової влади українців, які були учасниками судових засідань, вдвічі більша, ніж загалом в українців, які переважно отримують інформацію про судову владу з новин. Протягом чотирьох років довіра українців-учасників судових проваджень також має тенденцію до збільшення – з 16% у 2015 році до 34% у 2018 році. Проте, є певний відсоток громадян, учасників судових процесів, які визнають, що в них виникали проблеми і вони змушені були використовувати свої зв’язки, знайомства та інші засоби впливу.

   Також, виріс рівень довіри правників до судової влади з 38 % в 2017 році до 41% у 2018 році.

   З більш детальною інформацією стосовно опитування можна ознайомитися тут.

   Прес-служба Миколаївського апеляційного суду