flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС: Без претензій потерпілого покарання за злочин може бути умовним

09 листопада 2018, 10:25

   Щире розкаяння та відсутність претензій з боку потерпілого можуть бути підставою для звільнення від відбування покарання з іспитовим строком.

    Про таке йдеться в постанові Верховного Суду від 25.10.2018.

    Прагнучи покарати боржника, який затягував із поверненням боргу, кілька осіб підстерегли його на безлюдній вулиці та добряче відгамселили. У ході судового слідства перша інстанція не знайшла доказів винуватості одного з підозрюваних у скоєнні злочину та винесла виправдувальний вирок. Апеляційний суд не погодився з таким підходом і засудив обвинуваченого до 5 років ув’язнення, звільнивши його від відбування покарання з випробувальним строком.

    У касаційній скарзі прокурор указав на неприпустимість звільнення засудженого від

відбування реального покарання. У запереченні на скаргу засуджений разом із захисником просив залишити вирок апеляційного суду без змін.

   У постанові №163/225/15-к ВС зазначив, що апеляційна ланка, мотивуючи своє рішення, врахувала тяжкість учиненого правопорушення, дані про особу засудженого, якого раніше не притягували до кримінальної відповідальності, позитивно характеризували за місцем роботи та проживання, а також обставини скоєння злочину. Крім того, було зважено на другорядну роль, яку засуджений відігравав при цьому, а також на відсутність претензій з боку потерпілого.

   Джерело : Закон і Бізнес