flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПІЛОТ З ВІДНОВНОГО ПРАВОСУДДЯ ДЛЯ НЕПОВНОЛІТНІХ ЗАПУСТЯТЬ У 4 ОБЛАСТЯХ

07 листопада 2018, 11:38

    Пілотний проект щодо застосування відновного правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, готується до запуску у чотирьох областях – Одеській, Львівській, Миколаївській та Харківській. Про це йдеться на сайті Координаційного центру з надання БПД.

    Практичні заходи реалізації пілотного проекту, який стане підґрунтям для створення системи відновного правосуддя для неповнолітніх, обговорювали під час зустрічі фахівці Координаційного центру, адвокати системи БПД, представники Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Київського апеляційного суду, Генеральної прокуратури України.

    «На відміну від звичайного карального правосуддя, відновне правосуддя має на меті вивести дітей, які перебувають у конфлікті із законом, із кримінального процесу якомога раніше, запобігти вчиненню повторних злочинів. Головне – адвокату, який виступатиме у ролі медіатора між неповнолітніми, які є підозрюваними чи обвинуваченими у вчиненні злочину, та постраждалою стороною, мають довіряти. Наше завдання під час реалізації проекту – забезпечити всі умови, щоб сторони довіряли медіатору», – зазначила начальник управління забезпечення якості правової допомоги КЦ Світлана Маліновська.

     На зустрічі були обговорені питання, які можуть виникнути при реалізації проекту, окреслені шляхи їх вирішення. Зокрема, ішлося про особливості участі адвоката у процедурі посередництва як медіатора, специфіку діяльності адвоката-медіатора. Було наголошено, що медіатори – це не арбітри, вони не мають нав’язувати сторонам свій варіант рішення. Їхня головна мета – допомогти сторонам дійти порозуміння.

    Ішлося також про необхідність залучення до процедури медіації інших спеціалістів – конфліктологів, психологів, соціологів та ін. Детально обговорені механізми застосування відновних методів ресоціалізації неповнолітніх. Дискусійним виявилося питання, яким має бути контроль за виконанням неповнолітніми рекомендацій медіатора.

    Пропозиції, що були висловлені під час зустрічі, будуть враховані при підготовці та впровадженні програми відновного правосуддя для неповнолітніх.

    Нагадаємо, 14 березня 2018 року відбулося підписання багатостороннього Меморандуму щодо впровадження та поширення кращих практик правосуддя для дітей. Меморандум про взаєморозуміння укладено між Міністерством юстиції України, Координаційним центром з надання правової допомоги, Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Програмою USAID «Нове правосуддя».

 

   Джерело: Українське право