flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

КС може скасувати спецумови для закриття кримінальних проваджень

31 жовтня 2018, 11:35

Чи буде справедливим, що права осіб у кримінальному провадженні різняться залежно від часу його відкриття та дій, а точніше — бездіяльності органів досудового слідства? Концептуальну відповідь на це запитання шукатиме Конституційний Суд.

Другий сенат КС розпочав розгляд скарги, в якій ставиться під сумнів конституційність п.4 §2 «Прикінцеві положення» розд.4 закону від 3.10.2017 №2147-VIII. Унісши зміни до Кримінального процесуального кодексу, законодавець застеріг, що вони не мають зворотної дії в часі та застосовуються виключно до справ, відомості щодо яких унесені в ЄРДР після введення їх у дію.

Зокрема, йдеться про вимоги щодо закриття провадження у випадках, коли після вручення повідомлення про підозру закінчився строк досудового розслідування, визначений у ст.219 КПК, або винна особа взагалі не встановлена. І, відповідно, про можливість скасування заходів кримінально-правового характеру в межах такого провадження.

Як зазначається в скарзі, слідство може тривати роками і при цьому зберігатися обмеження, зокрема щодо вільного володіння та користування майном.

Судді-доповідачеві у справі Ігорю Сліденку насамперед доведеться визначити, чи виправдовує таку вибірковість політичний контекст. Адже законодавці не приховували, що виняток з’явився в законі, аби тримати на прицілі представників попередньої влади.

 

  Джерело: Закон і Бізнес