flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До порядку розподілу судових витрат хочуть внести зміни

25 жовтня 2018, 09:49

    24 жовтня 2018 році на черговому засіданні Кабінету Міністрів України без обговорення членами уряду було прийнято низку документів, серед яких і проект закону «Про внесення змін до статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України».

   Однак під час підготовки даного законопроекту його розробники не звернулися до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з метою аналізу щодо можливого погіршення прав і свобод громадян України внаслідок його прийняття.

   Водночас, документом пропонується змінити положення статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України таким чином, що у разі задоволення позову немайнового характеру суб’єкта владних повноважень в адміністративний справі сплачений цим суб’єктом судовий збір (а він у двічі більший, ніж у фізичної або юридичної особи) стягуватиметься з такого відповідача. Втім, станом на сьогодні з відповідача стягуються виключно судові витрати суб’єкта владних повноважень, пов’язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

   Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова вважає, що запровадження нового порядку розподілу судових витрат не відповідає завданню адміністративного судочинства щодо захисту фізичних осіб від свавілля органів державної влади та порушує його принципи. Саме тому Омбудсман спрямувала на адресу розробників пропозиції завчасно погоджувати з Секретаріатом Уповноваженого проекти нормативних актів, які можуть, у разі їх прийняття порушувати права і свободи громадян.

    Проходження даного законопроекту через відповідні комітети Верховної Ради України залишиться на постійному контролі Уповноваженого.

 

    Джерело: Українське Право