flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЄСПЛ «перекваліфікував» дискримінацію під час проведення розслідування на катування потерпілого

25 жовтня 2018, 09:46

    Органи влади, які не виконали своє зобов’язання щодо ефективного розгляду кримінальної справи протягом розумного строку, причиною якого могла бути дискримінація через сексуальну орієнтацією потерпілого, порушили ст. 3 Конвенції.

    Прес-реліз рішення у справі «А.К. проти Туреччини» (№ 27607/11) оприлюднено на сайті ЄСПЛ, передає інформаційний ресурс «ECHR.Ukrainian Aspect».

    На А.К. у його житлі було скоєно напад. Обставини злочину були пов’язані зі спробою з боку B.B. пограбування потерпілого (останній мав нетрадиційну сексуальну орієнтацію) під приводом знайомства та встановлення стосунків.

    Проти нападника було відкрито провадження за звинуваченням у пограбуванні за обтяжуючих обставин та умисному нанесенні тілесних ушкоджень. Суд присяжних визнав його винним в умисному нанесенні тілесних ушкоджень, але виправдав в частині пограбування. Касаційний суд скасував це рішення постановивши, що переслідування в судовому порядку за умисне нанесення тілесних ушкоджень було погашене давністю, оскільки з моменту скоєння злочину минуло більш ніж сім років. Водночас, суд скасував виправдувальний вирок визнавши, що скоєння цього злочину було доведене. Суд присяжних засудив B.B. до шести років і восьми місяців ув’язнення за пограбування за обтяжуючих обставин.

    А.К. звернувся до ЄСПЛ. Посилаючись на статтю 6 (право на справедливий суд) та статтю 13 (право на ефективний засіб юридичного захисту) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, він стверджував, що нападник уникнув покарання тому, що кримінальне переслідування за умисне нанесення тілесних ушкоджень було погашене давністю.

    Заявник звернув увагу, що органи влади не виконали своє зобов’язання щодо ефективного розгляду протягом розумного строку. Також він наголосив на порушенні національного законодавства в частині заборони дискримінації під час проведення розслідування стверджуючи, що зазнав дискримінації у зв’язку з його сексуальною орієнтацією.

   Європейський суд з прав людини вирішив розглянути скарги заявника відповідно до статті 3 (заборона катування) Конвенції. Встановивши факт порушення цієї статті, ЄСПЛ призначив 5 тис. євро справедливої компенсації завданої А.К. моральної шкоди.

    Нагадаємо, у справі «Аліханови проти Росії» ЄСПЛ також оцінив неналежне розслідування злочину як нелюдське поводження з потерпілими.

    З текстом прес-релізу рішення у справі «А.К. проти Туреччини» (№ 27607/11) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та директора АБ «Дроздова та партнери» Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

 

     Джерело: ECHR: Ukrainian Aspect