flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олег Ткачук: "Важливо приїхати до суду, де трапився інцидент, аби якнайшвидше знайти його причину та вжити заходів"

22 жовтня 2018, 14:19

Зараз суддівській незалежності загрожує більше факторів, ніж будь-коли раніше. Проте роль суддівського самоврядування у забезпеченні охорони представників правосуддя також зросла. Про реальні показники суддівського суверенітету, участь Ради суддів в охороні володарів мантій та причини збільшення випадків посягань на суддів та їхнє майно розповів кореспонденту видання "Закон і Бізнес" Анні Линдіній голова Ради суддів України, суддя Верховного Суду Олег ТКАЧУК.

"Раніше таких частих проявів тиску на суддів, погроз не було"

— Олегу Степановичу, яким конкретним питанням присвячений сьогоднішній семінар із суддівської етики?

— Питання "доброго імені" суддів, судової системи, авторитету правосуддя і суду для українського суспільства тривалий час залишається актуальним. Разом з тим ці питання взаємопов’язані з такими поняттями, як доброчесність та етика судді. Для забезпечення функціонування правосуддя високі стандарти професійної діяльності судді мають бути поєднані з бездоганною поведінкою тих, хто здійснює судочинство. Крім того, Рада суддів опікується проблемами дотримання суддями і працівниками апарату етичних правил, попередження корупції в судовій системі. Саме тому члени РСУ присвятили 2 останні дні обговоренню питання щодо вироблення нових та підвищення ефективності наявних механізмів запобігання корупції.

Дискутуємо і про те, чи може суддя братись за певну справу, якщо є сумніви в наявності у нього конфлікту інтересів з іншими суддями чи учасниками процесу, і яку процедуру застосувати для його врегулювання. Суддя повинен розуміти, чого йому робити не можна відповідно до Кодексу суддівської етики, процесуальних кодексів чи законодавства про запобігання корупції.

— Як це корелюється із незалежністю судді?

— Добросовісний і чесний суддя повинен відчувати підтримку всього державного механізму й громадянського суспільства. Адже його діяльність не тільки є суспільно значимою, але й забезпечує справедливість і правопорядок, демократичний розвиток держави. Звичайно, суддя повинен відчувати силу свого рішення, впевненість, що після ухвалення всі з повагою ставитимуться до нього. Для того щоб судові рішення були бездоганними з точки зору правової, юридичної цінності та забезпечували формування правової держави, суддя має бути кваліфікованим працівником, людиною високих етичних принципів, убезпеченою від стороннього впливу, відстороненою від зовнішніх чинників. А найголовніше — він має почуватись у безпеці.

— Як ви оцінюєте цей фактор? Адже статистика свідчить, що 40% столичних суддів стикаються з різними проявами тиску: від неналежної поведінки під час судового засідання до погроз, які надходять на їхні телефони.

— Так. Подібні випадки непоодинокі. Недавно ми відвідали Шевченківський районний суд м.Києва, де дізнались про інший вид тиску. На машини суддів клеїли наліпки обурливого змісту, тобто особи, які це зробили, прийшовши на автостоянку, точно знали, що той чи інший автомобіль належить судді. Крім цього, суддям нерідко надсилають на телефони повідомлення з погрозами.

Мета спільної наради членів Ради суддів із суддями місцевого суду, працівниками правоохоронних органів у цьому випадку полягала у тому, щоб звернути увагу суддівського співтовариства, органів суддівського врядування та самоврядування на такі прояви і визначити, які конкретні для цього випадку і загальні для усієї судової системи заходи потрібно вжити, щоб попереджувати подібні випадки в майбутньому, а також забезпечувати контроль за тим, щоб участь правоохоронних органів у розслідуванні цих правопорушень була дієвою і оперативною. Кожний випадок тиску на суд чи суддю має бути розслідуваний, особи, причетні до цього, мають бути виявлені й покарані. Ніхто не має права впливати, тиснути на суд, погрожувати суддям. Той, хто це собі дозволяє, має усвідомити невідворотність кари. Адже такі посягання не лише спрямовані на певну посадову особу, а фактично зазіхають на підвалини держави, влада в якій належить народу.

Джерело: Закон і Бізнес