flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд – це інституція, яка, на думку суспільства, здатна і повинна вирішувати спори, попри їх складність, новизну, кількість справ

12 жовтня 2018, 09:20

На це звернула увагу суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Алла Олійник на засіданні Керівного комітету Канадсько-українського Проекту підтримки  судової реформи. Від ВС у заході також взяли участь керівник апарату Суду Ольга Булка та головний спеціаліст відділу міжнародно-правового співробітництва Оксана Гунько.

На засіданні були присутні представники Міністерства закордонних справ Канади, Національного суддівського інституту Канади, Проекту підтримки судової реформи, Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Національної школи суддів України, судів з пілотних регіонів – Одеської, Івано-Франківської, Запорізької, Хмельницької областей.

За словами Алли Олійник, сьогодні суспільство вимагає вирішення спорів відповідно до стандартів здійснення правосуддя, визначених ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практикою Європейського суду з прав людини. Вона зазначила, що зміни до Конституції (щодо правосуддя) та прийняття нових процесуальних кодексів спрямовані на практичну реалізацію принципу верховенства права і забезпечення кожному права на справедливий судовий розгляд справи належним і безстороннім судом.

«У нових процесуальних кодексах, які набрали чинності з початком діяльності Верховного Суду, закладено фундаментальні зміни правил здійснення судочинства. Такі зміни враховують стандарти справедливого судового розгляду, який закріплений у ст. 6 Конвенції», – сказала суддя Верховного Суду.

Крім того, вона наголосила, що ВС зацікавлений у взаємодії із судами першої та апеляційної інстанцій за участю науковців та інших представників юридичної спільноти у формі круглих столів, тренінгів інших заходів щодо застосування Конвенції, практики ЄСПЛ, нового національного законодавства.

Суддя ВС подякувала Проекту підтримки судової реформи за співпрацю і підтримку Верховного Суду у зміцненні його інституційної спроможності та запевнила, що новий ВС налаштований на продовження та пожвавлення співробітництва з канадськими колегами. «Для нас важливим є безпосереднє спілкування із суддями Канади для обміну кращим досвідом відправлення судочинства», – зауважила Алла Олійник.

Серед пріоритетних напрямів співпраці вона назвала, зокрема, покращення структури та якості судових рішень, вдосконалення механізмів забезпечення єдності судової практики, застосування практики ЄСПЛ тощо.

Як нагадав керівник Проекту Любомир Маркевич, цей проект спрямований на досягнення таких ключових цілей, як удосконалення застосування  права та незалежності органів судової влади, посилення підзвітності органів судової влади, судового адміністрування та зміцнення комунікації між судами і громадськістю, до співпраці в ньому залучені ключові судові інституції та чотири пілотні регіони.

 

 Джерело: ВС