flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Миколаївський апеляційний суд залишив під вартою підозрювану, яка через фейкові групи в соціальних мережах займалась пошуком безвісті зниклих військовослужбовців

31 серпня 2023, 11:35

30 серпня  2023 року Миколаївським апеляційним судом розглянуто апеляційну скаргу захисника підозрюваної Л. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1ч.2 ст.190 КК України, тобто у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно.

            За даними слідства, підозрювана, з метою отримання прибутку, у соціальній мережі Facebook викладала позитивні відгуки з фейкових сторінок про нібито допомогу у пошуку військовослужбовців, які безвісти зникли та потрапили до полону під час військової агресії рф проти України із посиланням на групи  у «Вайбер» із назвами «Пошук зниклих 2022-2023», «Повертайся живим», в яких була адміністратором.

У групах зловмисниця спілкувалася з родичами військовослужбовців, які зверталися до неї за допомогою  в пошуку військовослужбовців. За «винагороду» вона обіцяла їм надати інформацію про місцезнаходження військовослужбовців, при цьому не маючи наміру в допомагати в пошуку.

Під час санкціонованого обшуку за місцем мешкання фігурантки вилучено мобільні телефони з обліковими записами, сім картки, банківські картки, що підтверджують факти її злочинної діяльності.

Громадянці Л. оголошено підозру в вчиненні понад 50 епізодів протиправної діяльності, однак слідством готується підозра ще в близько 20 епізодах, в результаті чого громадянам завдано збитків на суму понад 200 тис грн.  

11 липня 2023 року відносно громадянки Л. Первомайським міськрайонним судом Миколаївської області було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, але Л. не зупинившись на цьому, продовжила свою злочинну діяльність. Згідно підозри, вона вже наступного дня після обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту заволоділа грошовими коштами ще трьох потерпілих.

Тому, слідчий звернувся до суду із клопотанням про обрання Л. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 10 серпня 2023 року ухвалою Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області Л. було задоволено клопотання слідчого та обрано щодо Л. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.  

Однак, захисник підозрюваної Л., не погодившись з рішенням слідчого судді, звернувся з апеляційною скаргою до Миколаївського апеляційного суду про зміну запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на домашній арешт.

Під час апеляційного розгляду Л. стверджувала, що щиро розкаялася, але не змогла пояснити, чому після обрання запобіжного заходу продовжила злочинну діяльність. Просила врахувати, що у неї на утриманні двоє малолітніх дітей та вона є інвалідом ІІІ групи.

За результатами розгляду апеляційної скарги, Миколаївський апеляційний суд залишив Л. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.