flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щомісячний онлайн-семінар для суддів місцевих загальних судів міста Миколаєва та Миколаївської області

28 січня 2022, 15:05

28 січня 2022 року Миколаївським апеляційним судом проведено онлайн- семінар з надання методичної допомоги суддям місцевих судів міста та області.

Захід відкрив голова суду Микола Міняйло, який вкотре звернув увагу колег на необхідність врахування ними під час відправлення правосуддя рекомендацій та висновків, зроблених колегіями суддів під час апеляційного перегляду справ.

Надалі виступила заступник голови апеляційного суду Олена Фаріонова, яка детально розкрила деякі аспекти розгляду кримінальних проваджень в режимі відеоконференцзв’язку, призначення покарання за сукупністю кримінальних правопорушень, порядку вирішення питань про відвід та самовідвід судді, а також наголосила на необхідності належного мотивування вироків.

Окремо заступник голови суду зупинилася на справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються місцевими судами. Було наголошено на необхідності винесення вмотивованих постанов про повернення для належного оформлення протоколів про адмінправопорушення, в разі їх невідповідності вимогам статті 256 КУпАП.

Водночас, Олена Фаріонова нагадала колегам про необхідність додержання вимог національного стандарту – ДСТУ 4163:2020, який було введено в дію у вересні 2021 року, щодо правил оформлення організаційно-розпорядчих документів.

Згодом слово взяв заступник голови апеляційного суду Ігор Лівінський, який зупинився на деяких моментах недотримання судами норм процесуального законодавства під час прийняття позовних заяв до розгляду.

Також він провів стислий огляд практики Верховного Суду у справах із договору оренди землі, сформований Великою Палатою ВС, Касаційним господарським судом, Касаційним цивільним судом і Касаційним адміністративним судом у складі ВС за 2018 – 2021 р.р.

На семінар також була запрошена директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Наталія Гнатуша. Вона розповіла про зміни формату роботи системи надання безоплатної правової допомоги з 01 лютого 2022 року, пов’язані із запровадженням Міністерством юстиції України пілотного проєкту щодо порядку прийняття і оброблення повідомлень про випадки затримання осіб, адміністративного арешту, застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, опрацювання постанов/ухвал про залучення захисника відповідно до положень КПК України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.