flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За 9 місяців цього року Миколаївський апеляційний суд скасував 5 виправдувальних вироків

08 грудня 2021, 16:55

Вирок суду - це найважливіше рішення суду першої або апеляційної інстанції, постановлене в судовому засіданні з питання про винуватість чи невинуватість обвинуваченого та про призначення або непризначення покарання, тобто вирішення обвинувачення по суті.

За нормами чинного кримінального процесуального законодавства України вирок суду може бути обвинувальний або виправдувальний. За обвинувальним вироком обвинувачений визнається винним у вчиненні кримінального правопорушення, за виправдувальним - невинуватим, виправданим.

Згідно статистичних даних Миколаївського апеляційного суду за 9 місяців 2021 року судом апеляційної інстанції скасовано 85 вироків, постановлених судами першої інстанції. Із загальної кількості скасованих вироків 5 –становлять виправдувальні вироки (відносно 5 осіб).

Таким чином, із загальної кількості ухвалених місцевими судами Миколаївської області виправдувальних вироків 5 було переглянуто апеляційним судом, за результатами перегляду яких всі 5 скасовані і направлені на новий  розгляд в суди першої інстанції.

Зокрема, 4 вироки скасовано з підстав істотного порушення вимог кримінального процесуального закону; 1 – з підстав невідповідності висновків суду першої інстанції фактичним обставинам кримінального провадження.

За об’єктом злочину скасовані виправдувальні вироки розподілені наступним чином:

1 – злочини проти власності (розбій)

3 – злочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг (службова недбалість; зловживання впливом,)

1 – злочини проти встановленого порядку несення військової служби (порушення правил водіння або експлуатації машин)

За принципом територіальності скасовані виправдувальні вироки розподіляються так:

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області – 3

Жовтневий районний суд Миколаївської області – 1

Заводський районний суд м. Миколаєва - 1