flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся онлайн-семінар для суддів місцевих загальних судів м. Миколаєва та Миколаївської області

26 листопада 2021, 13:38

26 листопада 2021 року головою Миколаївського апеляційного суду Миколою Міняйлом та його заступниками Оленою Фаріоновою, Ігорем Лівінським надавалась методична допомога щодо практики розгляду кримінальних та цивільних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Враховуючи той факт, що з 26 жовтня 2021 року на території Миколаївської області встановлений червоний рівень епідемічної небезпеки та через загрозливу ситуацію із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, вказаний захід проведено в режимі онлайн.

Із вступним словом та доповіддю виступив голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло щодо розгляду кримінальних проваджень,  який звернув увагу суддів про недопустимість зазначення у виправдувальному вироку двох різних підстав для виправдання (постанова Другої судової  палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 04 липня 2019 року, справа № 128/1266/16-к).

Крім того, Микола Міняйло підкреслив, що спори про підсудність між судами не допускаються.

Очільник Миколаївського апеляційного суду звернув увагу на те, що для взаємодії судових органів та Департаменту соціального захисту населення щодо розгляду справ пов’язаних з домашнім насильством в частині направлення осіб для проходження програми для кривдників запросив для участі у навчальному семінарі для суддів представників соціального захисту : Оксану Ельчієву – директора департаменту соціального захисту населення та Зою Дмитрієву – начальника відділу з питань сімейної політики Департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОДА.  

Під час семінару Оксана Ельчієва та Зоя Дмитрієва зазначили, що в сучасному суспільстві активна робота з кривдником є основним завданням  протидії домашньому насильству та висвітлили інші питання щодо даної проблеми.

Далі виступ продовжила заступник голови суду Олена Фаріонова, яка звернула особливу увагу суддів на Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи, та посилення відповідальності за злочини, вчинені проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи» від 19.12.2019 року № 409-IX, який набрав чинності 16.01.2021 року.

Олена Миколаївна зазначила, що відомості про вищевказаних осіб повинні бути внесені до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи. Інформація про особу вноситься до реєстру на підставі обвинувального вироку суду, який набрав законної сили.

Також  заступник голови суду повідомила про підстави скасування та зміни судових рішень, які були оскаржені в апеляційному порядку.

Заступник голови суду підкреслила, що всі судові рішення повинні бути своєчасно внесені до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Після виступу Олени Фаріонової слово взяв заступник голови апеляційного суду Ігор Лівінський, який детально зупинився на практиці розгляду справ цивільного судочинства, а саме на розгляді справ спрощеного провадження.