flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло взяв участь у засіданні Консультативної ради голів судів при ВРП

26 листопада 2021, 15:49

24 листопада 2021 року голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло взяв участь у засіданні Консультативної ради голів судів при Вищій раді правосуддя, присвяченого обговоренню актуальних питань діяльності судів та реформування законодавства про судоустрій і статус суддів,  яке проходило у приміщенні Київського апеляційного суду.

Цей захід вже п’ятий рік поспіль об’єднує представників сфери правосуддя задля налагодження ефективної взаємодії, сприяє донесенню думки колективів судів через ВРП до інших суб’єктів державної влади, а також, безсумнівно, є дієвим майданчиком для формування єдиної позиції вирішення проблем, які виникають в судочинстві.

Під час засідання було розглянуто низку актуальних питань стосовно діяльності судів та реформування законодавства про судоустрій і статус суддів, зокрема поточний стан роботи Конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Етичної ради, фінансування та охорони судів.

В. о. Голови ВРП Олексій Маловацький проінформував учасників заходу стосовно кроків, які робить Вища рада правосуддя для забезпечення діяльності Конкурсної комісії з обрання членів ВККСУ та якнайшвидшого початку її роботи.

Також Олексій Маловацький наголосив що Етична рада має працювати таким чином, щоб не зупинити діяльність ключового органу судової влади – Вищої ради правосуддя, як це передбачено чинним законодавством.

Голова Верховного Суду Валентина Данішевська зауважила, що для судової влади останні роки запам’яталися як роки боротьби за незалежність. «Якщо ми дозволимо судовій системі втратити свої судові органи хоча б на один день, це означитиме, що судова влада вже не існує як така», – сказала вона.

За словами Валентини Данішевської, ВРП виконує функцію балансуючого суб’єкта в демократичній системі управління. «Всі інституції Ради Європи розуміють необхідність безперервної роботи ВРП, в іншому разі – це зазіхання на конституційний лад», – застерігала Голова ВС.

«Ми всі прагнемо, щоб в судовій владі відбувалися виключно позитивні зміни. Однак, реформуючи законодавство сфери правосуддя, потрібно в першу чергу враховувати думку суддівської спільноти», –  наголосила Валентина Данішевська.

Секретар Великої Палати Верховного Суду Всеволод Князєв (новообраний Голова Верховного Cуду, який обійме цю посаду з 1 грудня 2021 року) назвав нагальні питання, які потребують термінового вирішення, зокрема: пришвидшення роботи ВККСУ задля подолання кадрової кризи в судах, гідне фінансування судової влади, а також посилення та налагодження комунікації між судами.

Суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко повідомив, що 5 листопада 2021 року Консультативна рада європейських суддів прийняла Висновок № 24 «Еволюція судових рад та їхня роль у незалежних і неупереджених судових системах», метою якого є підтвердження тих первинних, висловлених у Висновку №10 за 2007 рік, позицій КРЄС щодо змісту та ролі судових рад.

Віктор Городовенко відзначив, що КРЄС в черговий раз вказала, що наявність в судовій владі судових рад  притаманно демократичному суспільству. Якщо такі вимоги в державі не виконуються, неможливо говорити, що така держава керується принципом верховенством права. КРЄС зазначає про необхідність розширення механізмів захисту судової незалежності. «Хорошим прикладом є право звернення до Конституційного Суду або іншого аналогічного органу як Вища рада правосуддя, який безпосередньо відповідає в за незалежність судової влади», – сказав суддя КСУ.

Т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков доповів стосовно поточного стану фінансування судової влади та перспектив забезпечення фінансами судів на наступний рік. Олексій Сальніков повідомив, що в Парламенті вже зареєстровано законопроєкт № 6311 щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів. Положеннями законопроєкту пропонується внести зміни до законодавства, визначивши посадовий оклад працівників апаратів судів з урахуванням інстанції суду у відсотковому співвідношенні до посадового окладу судді та із застосуванням регіонального коефіцієнта.

Голова Служби судової охорони Валерій Бондар акцентував увагу, що в останні роки збільшується негативна тенденція випадків втручання в професійну діяльність суддів, а також діянь, що загрожують безпеці відвідувачів суду та учасникам судових процесів. «Враховуючи це, створення Служби судової охорони, безперечно, є реалізацією гарантій безпечного, незалежного та неупередженого судочинства в Україні», – зауважив Голова ССО.

«Наразі під охороною Служби знаходиться 588 органів та установ системи правосуддя, що становить 80 % від загальної кількості об’єктів системи правосуддя. Зокрема, 100 % об’єктів прийнято у восьми регіонах та місті Києві (Вінницькій, Донецькій, Івано-Франківській, Київській, Луганській, Львівській, Рівненській та Тернопільській областях). Водночас залишається необхідність у прийнятті під охорону Служби 146 об’єктів, розміщених у 159 будівлях», – повідомив він.

Зокрема, під час засідання було розглянуто низку актуальних питань стосовно діяльності судів та реформування законодавства про судоустрій і статус суддів, зокрема поточний стан роботи Конкурсної комісії з обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Етичної ради, фінансування та охорони судів.

Також участь у заході взяли: Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов, члени Вищої ради правосуддя Олег Прудивус та Світлана Шелест, очільники апеляційних судів, заступники голови Державної судової адміністрації Людмила Гізатуліна і Сергій Чорнуцький.