flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Миколаївському апеляційному суді відбувся онлайн семінар з суддями місцевих загальних судів м. Миколаєва та Миколаївської області

29 жовтня 2021, 16:20

29 жовтня 2021 року головою Миколаївського апеляційного суду Миколою Мійняйлом та його заступником Ігорем Лівінським надавалась методична допомога щодо практики розгляду кримінальних та цивільних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Враховуючи той факт, що з 26 жовтня на території Миколаївської області встановлений червоний рівень епідемічної небезпеки та через загрозливу ситуацію із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, вказаний захід проведено в режимі онлайн.

Із вступним словом та доповіддю виступив голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло, який звернув увагу, що під час   призначення покарань на підставі ст.ст. 70 ч.4, 71 КК України слід застосовувати практику Верховного Суду (Постанова об’єднаної Палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 01 червня 2020 року справа № 766/39/17).

 Окрім того, Микола Міняйло підкреслив, що основною вимогою до судових рішень є законність, обґрунтованість та вмотивованість.

До того ж мотивування та обґрунтування судового рішення – обов’язок суду, тому право особи на мотивоване судове рішення є складовою права на справедливий суд, про що йдеться в рішеннях Європейського суду з прав людини. В судовому рішенні потрібно обов’язково надати відповіді на всі доводи, викладені в поданій скарзі.

Крім того, очільник суду звернув увагу на те, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до КУпАП щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статті» від 0107.2021р. № 1604-IX, який набрав чинності 01.08.2021р., присутність в судовому засіданні під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, передбаченого ст.173-2 КУпАП не є обов’язковою.

Заступник голови Миколаївського апеляційного суду Ігор Лівінський зосередив увагу щодо підстав для направлення справ з одного суду до іншого.

Ігор Лівінський нагадав, що з 5 жовтня 2021 року функціонують три підсистеми ЄСІТС: "Електронний кабінет", "Електронний суд" та підсистема відеоконференцзв’язку з урахуванням ст. 253 Цивільного кодексу України Крім того, нагадав про важливість додержання судової практики Верховного Суду та  ін.

Одним із актуальних питань навчань стало обговорення програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні  кримінального  правопорушення у Миколаївській області.

Про реалізацію пілотного проєкту «Програму відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні  кримінального  правопорушення доповіла директорка Центру безоплатної правової допомоги Наталія Гнатуша. Вона наголосила, що відновне правосуддя - це підхід до вирішення правових конфліктів, який ґрунтується на відшкодуванні заподіяної шкоди потерпілим особам; породженні у неповнолітніх почуття відповідальності за їхні дії; залученні громади до вирішення конфлікту за умови активної участі сторін у процесі відновлення порушених стосунків; примиренні та розробленні угод між потерпілими й неповнолітніми для досягнення бажаних результатів та відшкодування шкоди.

Основна мета Програми – максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та їх ресоціалізації у суспільне життя.

Серед умов застосування : наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи); вперше вчинення неповнолітнім кримінального проступку або нетяжкого злочину; визнання неповнолітнім факту вчинення злочину; згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.

Начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Миколаївської обласної прокуратури Ольга Колос звернула увагу на узгодженні процедури допиту в центрі Барнахус неповнолітнього, який постраждав від насильства.

Ольга Колос зауважила, що для злагодженої роботи потрібна скоординована та чітка взаємодія між прокурором, судом та всіма учасниками.

Барнахус - це спеціалізований центр для дітей та членів їх сімей, які постраждали від насильства. Насамперед його діяльність орієнтована на створення дружнього середовища, у якому за принципом "єдиного вікна" буде надаватися комплексна соціальна, психологічна, правова та медична допомога. 

Також, в ході семінару присутні обговорили організаційні особливості впровадження моделі та звернулися до суддів нашого регіону з проханням застосовувати до кривдників програми при винесенні судового рішення, оскільки це питання є актуальним і може мінімізувати факти домашнього насилля.