flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло взяв участь у семінарі з питань прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях

29 жовтня 2021, 08:13

27 жовтня 2021 року голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло взяв участь у семінарі на тему: «Основні аспекти нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях», який відбувся в Миколаївській обласній прокуратурі.

У роботі семінару взяли участь начальник філії ДУ «Центр охорони здоров’я ДКВС України» в Миколаївській та Одеській областях Юрій Богатий, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Миколаївській області Юлія Хмельницька, працівники галузевого відділу обласної прокуратури, заступники керівників окружних прокуратур та прокурори, відповідальні за вказаний напрям роботи.

Голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло зазначив, що виконання вироку - стадія кримінального судочинства, характерною особливістю якої є те, що вона не пов'язана з дослідженням єдиного для попередніх стадій предмета доказування та оцінкою зібраних по справі доказів, а спрямована на реалізацію судових рішень, що набрали законної сили.  Про важливість стадії виконання судових рішень наголошує і Європейський суд з прав людини.

Микола Міняйло звернув увагу на роль прокурора у судовому розгляді справ, пов’язаних із виконанням вироків судів у кримінальних провадженнях, а також практику Миколаївського апеляційного суду з цих питань.  

Учасники семінару детально зупинились на проблемних питаннях, які виникають під час здійснення нагляду за додержанням законів при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення, питання дотримання прав в’язнів на належну медичну допомогу, у тому числі, в умовах пандемії, а також питання взаємодії органів прокуратури з представниками Уповноваженого Верховної Ради України  з прав людини, під час проведення перевірок у місцях несвободи.

Загалом, упродовж року прокурорами на виявлені порушення внесено 180 документів реагування, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 280 службових осіб. Приведено у відповідність 6 нормативних актів, що свідчить про численність порушень прав осіб, які утримуються у місцях несвободи, та необхідність подальшого посилення прокурорського нагляду на вказаному напрямі.

Зокрема, до учасників семінару доведено завдання щодо підвищення ефективності нагляду з цих питань, особливо  визначивши пріоритетом - дотримання міжнародних стандартів захисту прав ув’язнених та засуджених.