flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Помічниця голови Миколаївського апеляційного суду взяла участь у засіданні робочої групи з питань захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус)

22 жовтня 2021, 16:10

У п’ятницю, 22 жовтня, в мерії Миколаєва під керівництвом заступника міського голови Анатолія Петрова відбулося засідання робочої групи з питань захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус) участь в якому взяла помічниця голови Миколаївського апеляційного суду Ірина Дудар.

Ірина Дудар входить до складу робочої групи з питань захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства.

На засіданні були присутні директорка Миколаївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віра Гончарук, начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Миколаївської обласної прокуратури Ольга Колос, слідчий СУ ГУНП в Миколаївській області Ольга Тимощук та інші члени робочої групи.

Під час засідання робочої групи було розглянуто такі питання:

1.Обговорення питань пов’язаних з реалізацією проекта «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства в м. Миколаєві».

  1. Алгоритм взаємодії суб’єктів дотичних до реалізації проєкту.
  2. Технічне оснащення приміщення Барнахус.

Барнахус - це спеціалізований центр для дітей та членів їх сімей, які постраждали від насильства. Насамперед його діяльність орієнтована на створення дружнього середовища, у якому за принципом "єдиного вікна" буде надаватися комплексна соціальна, психологічна, правова та медична допомога.  Є можливість перебувати у центрі в умовах безпеки та психоемоційної підтримки цілодобово.

Діти, які стали потерпілими або свідками злочину, потребують особливої підтримки, тож проєкт «Барнахус» має на меті забезпечити:

- безпечне середовище для дітей і підлітків, що стали потерпілими або свідками злочину;

- необхідні умови в одному місці для надання медичної, психологічної, правової допомоги, соціального супроводу, забезпечення інших потреб й інтересів дітей;

- атмосферу, з урахуванням вікових та психологічних особливостей, що сприяє зниженню психологічної напруги та захищає дитину від повторної травматизації під час здійснення необхідних дій у межах кримінального процесу, зокрема під час співбесід зі слідчими. Адже психологічний стан дитини часто має вирішальне значення для успішного отримання необхідної інформації від неї

Відкриття центру Барнахус у м. Миколаєві заплановано на 5 листопада 2021 року, а запуск роботи даного центру відбудеться 1 грудня 2021 року.

Працювати у даному центрі буде 3 особи : 2 - психологи та 1 -  соціальний працівник. Щоб гарантувати безпеку дітей та осіб, які там перебувають, адреса закладу не розголошується.

У центрі Барнахус номінально буде 4 кімнати :

- кімната очікування;

- кімната допиту;

- кімната для міждисциплінарної команди;

- медичний кабінет;

- кухня;

- кімнати особистої гігієни: душові кабіни та туалети.

Також, присутні обговорили організаційні особливості впровадження моделі, розглянули проблеми та шляхи їх вирішення.