flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Помічниця голови Миколаївського апеляційного суду взяла участь у засіданні робочої групи з питань координації дій щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі

20 жовтня 2021, 16:50

У середу, 20 жовтня, в мерії Миколаєва під керівництвом заступника міського голови Анатолія Петрова відбулося засідання робочої групи з питань координації дій щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі участь в якому взяла помічниця голови Миколаївського апеляційного суду Ірина Дудар.

На засіданні були присутні директорка Миколаївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віра Гончарук, начальник відділу сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми управління праці, надання соціальних послуг та сімейної політики департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради,  члени координаційної ради та представники територіальних громад Ольга Казакуца.

Під час засідання робочої групи було розглянуто такі питання:

  1. Звіт адміністрації Корабельного району Миколаївської міської ради про роботу в районі в сфері запобігання та протидії домашньому насильству.
  2. Актуальні аспекти розгляду судами справ про адміністративні правопорушення та кримінальних проваджень щодо вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Практика розгляду таких справ апеляційними судами та Верховним Судом.
  3. Оцінка стану системи запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі за 9 місяців 2021 рокую
  4. Про проведення у 2021 році Всеукраїнської щорічної акції «16 днів проти насильства».

І. Дудар звернула увагу, що  домашнє насильство,  яке існує  в усіх сферах суспільної життєдіяльності, маючи своїм наслідком руйнування сімейних цінностей, порушення прав і свобод людини, здійснення впливу на психічне та фізичне здоров’я є проблемою існування людського буття з давніх часів та, на жаль не втрачає своєї актуальності й сьогодні.

Питання, які порушувались на попередньому засіданні робочої групи були предметом обговорення з суддями місцевих суддів м. Миколаєва та Миколаївської області на семінарі, який відбувся 01.10.2021 року. На семінар були запрошені Олександр Козловець, старший інспектор з особливих доручень управління превентивної діяльності та Зоя Дмитрієва, начальник відділу з питань сімейної політики Департаменту соціального захисту населення ОДА.  

     Була звернута увага на проблемні питання у вказаній сфері та шляхи їх вирішення.

    Судді першої інстанції звертали увагу на те, що  багато протоколів про адміністративні правопорушення за ст..173-2 КУпАП, не мають складу такого правопорушення.

    Головою Миколаївського апеляційного суду зверталась увага судді першої інстанції на необхідність  застосування норм ст.91-1 КК України (застосування обмежувальних заходів)  щодо кримінальних провадження та справ про адміністративні правопорушення ст..39-1 КУпАП –направлення особи на проходження програми для особи, яка вчинила домашнє насильство.

     З боку керівництва Миколаївського апеляційного суду звертається увага суддів першої інстанції на необхідність  призначення покарань або адміністративних стягнень, які відповідають ступеню тяжкості вчиненого.

   Окрім того, в порядку надання методичної допомоги судам першої інстанції головою Миколаївського апеляційного суду направлялись   листи  з зазначених питань.

       За статистичними даними Миколаївським апеляційним судом  кримінальних проваджень за ст. 126-1 КК України  (домашнє насильство) у 2020 році не переглядалось.

      У  2021 році було  переглянуто три таких справи:

  • Кримінальне провадження відносно громадянина Б., який скоїв насильство відносно матері. Суд першої інстанції призначив покарання у виді 1 року позбавлення волі. Миколаївський апеляційний суд залишив без змін.
  • Кримінальне провадження відносно громадянина У., який скоїв насильство відносно рідної сестрі, окрім домашнього насильства, засуджений за ч.1 ст.125 легкі тілесні ушкодження. Суд першої інстанції призначив покарання у виді 1 місяця арешту.  Миколаївський апеляційний залишив без змін.
  • Кримінальне провадження відносно громадянина З. (ч.1 ст.125, ст..126-1 КК). Скоїв злочин відносно дружини, вчиняв фізичне, економічне та психологічне насильство, вигнав на вулицю з чотирма дітьми. Суд першої інстанції призначив покарання у виді  4 місяців арешту.   Апеляційний суд скасував зазначений вирок, ухвалив свій, призначив покарання у виді 1 року позбавлення волі.

У 2020 році апеляційним судом було переглянуто 7 справ про адміністративне правопорушення за ст.173-2  КУпАП, а у 2021 році 3 таких справи.

З аналізу  постанов про притягнення осіб до адміністративної відповідальності вбачається, що суди на жаль не  застосовують положення ст. 39-1 КУпАП, не направляють осіб на проходження програми для кривдників.

  Також,  присутні заслухали звіт адміністрації Корабельного району про роботу та оцінку стану системи запобігання та протидії домашньому насильству за 9 місяців.

Анатолій Петров разом з учасниками робочої групи також обговорили проблемні питання, які виникають під час відпрацювання певних документів та надання звітів.