flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Миколаївському апеляційному суді відбувся семінар в рамках надання методичної допомоги з суддями місцевих загальних судів м. Миколаєва та Миколаївської області

01 жовтня 2021, 14:46

Після літньої перерви відновлені семінарські заняття для суддів місцевих судів м. Миколаєва та Миколаївської області.

01 жовтня 2021 року головою Миколаївського апеляційного суду Миколою Мійняйлом та його заступниками Оленою Фаріоновою, Ігорем Лівінським надавалась методична допомога щодо практики розгляду кримінальних та цивільних справ, а також справ про адміністративні правопорушення.

Із вступним словом та короткою доповіддю виступив очільник суду Микола Міняйло, який довів до відома учасників заходу про важливість додержання судової практики Верховного Суду під час  призначення покарань на підставі ст. ст. 70 ч.4, 71 КК України, а також  щодо дослідження доказів.

Далі виступ продовжила заступник голови суду Олена Фаріонова, яка підкреслила необхідність додержання судової практики Верховного Суду під час виправлення описки в судовому рішенні.

Також, Олена Миколаївна звернула увагу на порядок застосування запобіжного заходу під час судового розгляду.

Після виступу Олени Фаріонової слово взяв заступник голови апеляційного суду Ігор Лівінський, який детально зупинився на практиці розгляду справ цивільного судочинства. Зауважив, що під час розгляду цивільних справ слід звертати увагу на дослідження доказів по справі, на які суд посилається в своєму рішенні.

Одним із актуальних питань стало обговорення проблематики законодавства в рамках протидії домашньому насильству.

Зокрема, під час семінару були обговорені питання реалізації в Миколаївській області корекційних програм для кривдників.

Про роботу з кривдниками та відповідальність кривдників за не проходження відповідних програм доповів старший інспектор з особливих доручень Управління превентивної діяльності ГУНП в Миколаївській області Олександр Козловець. Він наголосив, що в сучасному суспільстві важливо  надання якісної допомоги постраждалим від домашнього насилля та активна робота з кривдником, що є основним завданням  протидії домашньому насильству.

Також інспектор Олександр Козловець звернув увагу на те, що за 2020 рік працівниками поліції складено 2154 протоколи про адміністративне правопорушення, але, на жаль, тільки 30 осіб були направлені на корекційні програми для кривдників, які зазначалися у судових рішеннях суддів м. Миколаєва та Миколаївської області.

Звернувся до суддів нашого регіону з проханням застосовувати до кривдників програми при винесенні судового рішення, оскільки це питання є актуальним і може мінімізувати факти домашнього насилля.

В ході семінарських занять судді обмінялися досвідом роботи, обговорили приклади з власної практики та отримали фахові рекомендації, які спрямовані на усунення помилок в застосуванні чинного законодавства.