flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Матері, яка вбила свою новонароджену дитину не вдалося уникнути відповідальності: Миколаївський апеляційний суд залишив вирок суду в силі

26 серпня 2021, 17:13

26.08.2021 колегією суддів Миколаївського апеляційного суду розглянуто апеляційні скарги обвинуваченої С. та захисника М. на вирок Заводського районного суду Миколаївської області від 28 грудня 2020 року, яким С. визнана винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 117 КК України (умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини) та їй призначено покарання у вигляді 2 років позбавлення волі.

Органами досудового розслідування встановлено, що обвинувачена С. приховувала свою вагітність і перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння в 2018 році під час пологів на балконі вбила свою новонароджену дитину. Його знайшли у поліетиленовому пакеті в контейнері для побутового сміття по вулиці Крилова з ознаками насильницької смерті. Пізніше стало відомо, що судмедексперт нарахував 22 колото-різані рани на тілі немовляти - його закололи манікюрними ножицями

Суд першої інстанції з огляду на вказані обставини та враховуючи ступень тяжкості скоєного С. злочину, беручи до уваги дані, що характеризують обвинувачену, а також обставини, що пом’якшують покарання, та відсутність обставин, що обтяжує покарання, вважає що виправлення обвинуваченої та попередження вчинення нею нових злочинів, а можливе лише в умовах ізоляції її від суспільства із призначенням покарання у вигляді позбавлення волі, яке відповідно до ст. 65 КК України є необхідним та достатнім заходом примусу, що застосовується від імені держави згідно до ст.50 КК України.

З огляду на наведене та не дивлячись на те, що обвинувачена С. нещодавно народила  ще одну дитину в пологовому будинку в травні 2021 року, колегія суддів апеляційного суду залишила призначене судом першої інстанції покарання і дійшла висновку, що відсутні підстави вважати його занадто суворим.

Тож, Миколаївським апеляційним судом оскаржуваний вирок Заводського районного суду Миколаївської області від 28 грудня 2020 року залишено без змін, а апеляційні скарги без задоволення.