flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звіт результататів опитування учасників судових проваджень у 2021 році програми USAID "Нове правосуддя" Миколаївського апеляційного суду

26 серпня 2021, 11:47

Загальна інформація про суд

Будівля, в якій розташовано Миколаївський апеляційний суд знаходиться за адресою: м. Миколаїв, вул. Садова, буд. 2а.

Загальна площа, що закріплена за цим судом, складає 6290.2 кв.м.; кількість залів судових засідань в цьому суді – 5.

Станом на момент проведення цього дослідження штат суду складає 22 суддів та 115 працівників апарату суду.

Станом на 1.06.2021 року в провадженні суду перебували 6245 справ та матеріалів. Середньомісячне навантаження на одного суддю (середня кількість справ та матеріалів, що перебували на розгляді в звітний період в розрахунку на одного суддю) складало 57 справ.

 

Загальна характеристика респондентів

Більшість респондентів – це особи у віці 40–59 років (44.2 %) та 26–39 років (41.9 %). Особи у віці 18–25 років складають 7 %, 60 років і старше – 7 % респондентів. Розподіл за статтю: чоловіки – 16.3 %, жінки – 81.4 %, 2.3 % респондентів не зазначили свою стать.

Респондентів з вищою та неповною вищою освітою – 100 %. Мають вищу юридичну освіту 74.4 % опитаних. 93 % респондентів проживають в населеному пункті, де розташований цей суд.

Оцінюючи матеріальне становище своєї родини, 32.6 % опитаних, вказали, що витрати пов’язані з отриманням судових послуг (сплатою судового збору, послуг адвоката тощо) є цілком прийнятними та доступними. 27.9 % респондентів зазначили, що витрати є допустимим, але за рахунок інших місячних витрат моєї родини. Варіант відповіді, що витрати є не прийнятними та недоступними з урахуванням матеріального становища моєї родини обрало 23.3 % опитаних, 16.3 % – немає відповіді.

Також, переважна більшість респондентів (83.7 %) вважають, що суд зручно розміщений щодо маршрутів громадського транспорту.

Більше третини опитаних – 34.9 % – не є учасниками судових проваджень (наприклад, зайшли отримати інформацію, або спостерігають за відкритим процесом). 27.9 % є учасниками судових проваджень і представляють особисто себе (є позивачем / відповідачем /свідком / потерпілим). Є учасником судових проваджень, але представляєте іншу фізичну чи юридичну особу (є адвокатом, представником прокуратури, юрист-консультантом) – 14. %, а 23.3 % опитаних немають відповіді.

Дуже добре та добре обізнаними щодо роботи судів та суддів у цілому вважають 88.4 % респондентів. Майже половина опитаних – 44.2 % – вважають себе дуже добре та добре обізнаними щодо існування в Україні альтернативного (позасудового) способу вирішення спорів.

Для 9.3 % опитаних це – перший судовий процес, від 2 до 5 разів були учасниками процесу 16.3 % респондентів, а 20.9 % брали участь у судовому процесі 6 разів і більше. Ніколи не були учасником процесу в цьому суді 23.3 % опитаних. Більшість відвідувачів є учасниками кримінального (25.6 %) та цивільного (27.9 %) процесів. У 20.9 % респондентів справа знаходиться на стадії розгляду, у 25.6 % респондентів розгляд справи завершено, і для 2.3 % опитаних розгляд справи ще не розпочато.

Користувалися сторінкою суду в мережі Інтернет 90.5 % респондентів.

46.7 % опитаних учасників судових проваджень зазначили, що рішення у справі було на їх користь. Всі респонденти (100 %) отримали повний текст рішення по своїй справі.

 

Оцінювання роботи суду за вимірами якості

Переважна більшість респондентів (86.0 %) в цілому оцінили якість роботи суду на «добре» або «відмінно». На «задовільно» – 2.3 %, а «дуже погано» – 9.3 %, інші респонденти (2.3 %)– немають відповіді.

За результатами дослідження середня оцінка якості роботи суду за 5-бальною шкалою становить 4.1 бала.

Середні оцінки роботи суду за вимірами (складовими) якості представлено в табл. 1.1.

 

 

50.0 % опитаних користувалися системою «Електронний суд» для подання до суду та отримання від суду документів в онлайн режимі. Їх загальна оцінка роботи системи «Електронного суду» – 3.9 бала.

25.6 % опитаних відзначили, що їх враження від візиту до суду кращі, ніж очікували, 9.3 % – гірші, ніж очікували, а 55.8 % – що відповідають їх очікуванням, інші – немають відповіді.

Таким чином, в цьому суді найкраще забезпечується показник «Зручність та комфортність перебування в суді» (інтегральний показник – 4.6), а найгіршими показниками є «Якість судових рішень» (інтегральний показник – 3.7) та «Дотримання строків судового розгляду» (інтегральний показник – 3.6).

 

Висновки та рекомендації

За результатами проведеного дослідження можемо висловити деякі висновки та рекомендації щодо більш ефективної та якісної роботи цього суду. При цьому було враховано динаміку враження респондентів від якості роботи суду в порівнянні з їх попереднім візитом.

На рис. 1.1. проілюстровано, розподіл відповідей респондентів, які були в цьому суді раніше, щодо того, як змінилася якість суду загалом у порівнянні з попереднім візитом до суду.

  

Малюнок 1.1. Миколаївський апеляційний суд: динаміка якості роботи суду загалом, %

 

Найбільш критично респонденти оцінили дотримання строків судового розгляду. Зокрема, на це вказує той факт, що цілком вчасно, згідно з графіком, розпочалося останнє судове засідання менше, ніж у половини учасників судових проваджень (35 %), а побажання щодо призначення часу засідання були враховані для 40 % респондентів. Однак, 35 % вважає, що необгрунтованих перенесень та затримок при розгляді справи не було, а що це відбувалось постійно обрало лише 10 % респондентів.

Серед зауважень та пропозицій щодо конкретних змін, які на їх погляд необхідні для покращення роботи цього суду можно зазначити потребу у збільшенні кількості суддів, для більш швидкого розгляду справ та забезпечення працівникам апарату достойних окладів.