flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З метою надання методичної допомоги суддям регіону Миколаївський апеляційний суд з робочим візитом відвідала заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Валентина Щепоткіна

13 серпня 2021, 17:08

Під час зустрічі було обговорено низку актуальних питань застосування кримінального та кримінального процесуального законодавства з наведенням актуальних правових позицій та рішень об’єднаної палати Касаційного кримінального суду, а також практики Європейського суду з прав людини.

 

Спільне обговорення проблемних питань застосування норм матеріального і процесуального права, останніх законодавчих новел та обмін досвідом  сприяють забезпеченню єдності і сталості судової практики, підвищенню рівня якості та ефективності здійснення правосуддя.

Тому 13 серпня 2021 року на базі Миколаївського апеляційного суду в рамках надання методичної допомоги суддям судів першої та апеляційної інстанцій відбулася робоча зустріч із заступником голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Валентиною Щепоткіною.

Тема зустрічі: «Єдність і сталість судової практики в аспекті рішень Верховного Суду».

Захід відвідали більше сорока суддів місцевих загальних судів області, судді та помічники суддів Миколаївського апеляційного суду.

На запрошення голови Миколаївського апеляційного суду, у заході взяв участь і голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко.

Відкривав зустріч голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло. Він привітав колег та побажав плідної роботи, звернувши увагу на те, що сьогодні у світлі постійного оновлення кримінального та кримінального процесуального законодавства необхідним є систематичне вдосконалення та поглиблення знань у цих галузях, обговорення спірних питань правозастосування, отримання нового досвіду у сфері практичного застосування норм права.

Під час робочої зустрічі було обговорено останні правові позиції та рішення об’єднаної палати Касаційного кримінального суду, питання здійснення слідчими суддями судового контролю за досудовим розслідуванням, зокрема, застосування кримінального процесуального законодавства (ст. 216 КПК України).

Валентина Володимирівна звернула увагу суддів на особливості рішень щодо створення групи прокурорів для здійснення процесуального керівництва.

Другим блоком роботи під час зустрічі були особливості застосування норм матеріального права щодо призначення покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків (ст. 70-71 КК України), розгляд справ приватного обвинувачення в касаційній інстанції за скаргою прокурора.

Крім іншого, заступник голови Касаційного кримінального суду звернула увагу на особливості розгляду заяв про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами та застосування ст. 461 КПК України щодо строку звернення із такими заявами, а також на підстави для перегляду рішення. Окремо зазначила про зміни до законодавства пов’язані з насильством в сім’ї.

Висвітлила аспекти рішень Європейського суду з прав людини щодо захисту права, передбаченого ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, зокрема рішення у справі «Черніка проти України».

Після завершення виступу ще багато учасників бажали продовжити спілкування із Валентиною Щепоткіною.

Судді Заводського і Центрального районних судів м. Миколаєва, Вознесенського міськрайонного, Новоодеського та Березнегуватського районних судів Миколаївської області почули відповіді на поставлені питання, подякували за можливість отримати нові знання та перейняти цінний досвід у судді касаційної інстанції щодо питань правозастосування.

Валентина Щепоткіна подякувала колегам за участь у заході та старанність у виконанні своїх професійних обов’язків. Зауважила, що лише спільними зусиллями суддів усіх інстанцій, через обмін професійним досвідом забезпечуватиметься єдність судової практики, єдине розумінням та бачення загальних підходів до застосування норм матеріального та процесуального права.

Закриваючи захід, очільник Миколаївського апеляційного суду подякував Валентині Щепоткіній та всім суддям за участь у зустрічі. Висловив сподівання на плідну співпрацю у майбутньому.