flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Переваги користування підсистемою Електронний суд

06 серпня 2021, 15:35

Сьогоднення судова система не бажає відставати від технічного прогресу і прагне зробити спілкування громадян із судами більш зручним і комфортним.

«Електронний суд» працює в базовому технічному функціоналі, проте перелік можливих процесуальних дій, які може вчинити учасник процесу, або його представник досить обширний.

За допомогою сервісу «Електронний суд» особа може подати до суду процесуальні документи (позовні заяви, клопотання тощо) в електронному вигляді, сплатити судовий збір в режимі онлайн, відстежувати рух і стан розгляду поданого ним документу в суді, отримувати в електронному вигляді повістки, ухвали, рішення тощо.

Більш того, обравши вкладку «створити заяву», система пропонує шаблони майже всіх передбачених процесуальним законодавством заяв та клопотань, що в рази спрощує створення необхідних документів. Володіючи базовими навиками роботи з комп’ютером, навіть не маючи юридичної освіти, кожен може сформувати та подати необхідну заяву чи клопотання до суду.

Реєстрація в сервісі «Електронний суд» доволі зрозуміла та проста, але потребує наявності кваліфікованого електронного підпису (КЕП), отримати який фізична або юридична особа може в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК).

Нагадуємо Вам, як пройти авторизацію (алгоритм дій реєстрації в підсистемі «Електронний суд») та створити власний електронний кабінет, які нюанси необхідно при цьому враховувати:

  • перейти за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua
  • натиснути «Увійти»
  • з’явиться «Вхід по ЕЦП» з полями, які потрібно заповнити:

1.вибрати зі запропонованого списку центр сертифікації ключів;

2.вибрати файл особистого ключа;

3.ввести пароль захисту ключа;

4.вибрати «Продовжити».

  • з’явиться сторінка, де необхідно ввести анкетні дані:
  • Прізвище, ім’я, по батькові особи та ІПН автоматично будуть заповнені з даних ЕЦП
  • необхідно вказати дату Вашого народження, стать, контактний номер телефону, який буде підтверджений за допомогою SMS (Зверніть увагу – один мобільний номер не можна використовувати на різні облікові записи) та електронну адресу, яка буде підтверджена через код, що прийде в особисті повідомлення (Зверніть увагу – одну електронну пошту не можна використовувати на різні облікові записи);
  • поставити відмітку «Я даю згоду на обробку та збереження моїх персональних даних»;
  • вибрати «Підтвердити», після чого буде здійснено вхід в обліковий запис.

Детальна відео-інструкція за посиланнями:

https://www.youtube.com/watch?v=bD83fM28x3I

Підсумовуючи викладене, підкреслимо - система «Електронний суд» є зручною, зрозумілою і доступною. І скористатися нею зможе кожен, хто має доступ до мережі Інтернет і мобільний телефон.