flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд інформує по справі громадської організації «Федерація Лао-Тайських бойових мистецтв «Лао-Тай»

19 липня 2021, 16:53

19 липня 2021 року апеляційний суд розглянув апеляційні скарги громадської організації «Федерація Лао-Тайських бойових мистецтв «Лао-Тай» (далі - ГО «Федерація Лао-Тай»), та ФОП К. на рішення Ленінського районного суду м. Миколаєва від 03 березня 2021 року у цивільній справі за позовом Б. до ГО «Федерація Лао-Тайських бойових мистецтв «Лао-Тай» та ФОП К., треті особи – П., Товариство з обмеженою відповідальністю «Терра-Віта» (далі – ТОВ «Терра Віта»), про визнання договору припиненим та усунення перешкод в користуванні майном шляхом виселення, та зустрічним позовом Громадської організації «Федерація Лао-Тайських бойових мистецтв «Лао-Тай» до Б., треті особи – П., ТОВ «Терра-Віта», ФОП К., про визнання права користування нежитловим приміщенням.

Оголошена вступна та резолютивна частина постанови апеляційного суду, згідно з якою апеляційні скарги громадської організації «Федерація Лао-Тайських бойових мистецтв «Лао-Тай» та ФОП К. – задоволено частково.

Рішення Ленінського районного суду м. Миколаєва від 03 березня 2021 року, в частині позовних вимог Б. до ГО «Федерація Лао-Тайських бойових мистецтв «Лао-Тай» та ФОП К., треті особи – П.., ТОВ «Терра-Віта» про усунення перешкод в користуванні майном шляхом виселення та в частині розподілу судових витрат – скасовано та прийнято в цій частині нову постанову.

Б. відмовлено у задоволенні позовних вимог до ГО «Федерація Лао-Тайських бойових мистецтв «Лао-Тай» та ФОП К. про усунення перешкод в користуванні майном, шляхом їх виселення у зв’язку із застосуванням неналежного способу захисту порушеного права.

  В іншій частині рішення залишено без змін.

 

Довідково: у січні 2020 року Б. звернувся до Ленінського районного суду міста Миколаєва з позовною заявою до ГО  «Федерація Лао-Тайських бойових мистецтв «Лао-Тай», ФОП К., треті особи – П., ТОВ «Терра-Віта» про визнання договору суборенди припиненим та усунення перешкод в користуванні майном шляхом виселення.

Як на підставу позовних вимог вказано, що позивач є власником нежитлового приміщення загальною площею 649,9 кв.м, яке розташоване за адресою: м. Миколаїв, пр. Миру, 40-Б, яке придбав на прилюдних торгах з реалізації арештованого нерухомого майна 01.11.2013.

В лютому 2019 року, Б. власник цього майна, вирішив здійснити його огляд і виявив, що окрім ГО «Федерація Лао-Тай», яка користується вказаним приміщенням на підставі договору суборенди нежитлового приміщення від 01.07.2013, там також здійснює підприємницьку діяльність ФОП К.

З метою реалізації прав власника 20.02.2019 позивач направив відповідачам листи з проханням здійснити зустріч для подальшого використання чи звільнення спірного приміщення та просив їх надати документи, на підставі яких вони ним користуютьсяю, проте відповідачі вказані листи проігнорували.

Крім того, не маючи наміру продовжувати дію договору суборенди від 01.07.2013, який діяв до 01.06.2016 та був пролонгований до 01.05.2019, позивач Б. протягом місяця з дня закінчення строку його дії, а саме, 08.05.2019 направив ГО «Федерація Лао-Тай» заяву про припинення договору оренди від 01.07.2013.

В обґрунтування вимог ГО «Федерація Лао-Тай» послалась на те, що вона продовжує користуватись орендованим приміщенням, та протягом одного місяця з дня закінчення строку договору не отримувала від позивача письмове повідомлення про припинення або зміну договору.