flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Трансляції судових засідань технічними засобами судів

07 липня 2021, 10:37

Право на публічне слухання засноване на концепції відкритого і прозорого правосуддя, підвалини якого були закладені у Конституції України 1996 року.

Серед основних засад судочинства (у ст. 129, ч. 1, п. 1 Конституції України) закріплено гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами.

Задля забезпечення права на публічні слухання українське законодавство передбачає як зйомки, так і трансляції судових засідань.

Сьогодення судові трансляції технічними засобами судів є не лише символом забезпечення гласності судочинства та захисту права на справедливий суд загалом, а й прикладом прогресивності судової влади в Україні для інших держав. Започаткування судових трансляцій технічними засобами судів стало можливим завдяки співпраці судової влади та громадськості.

Транслювання дає повне відображення усієї зали судових засідань. Оскільки для трансляцій такого типу використовуються декілька стаціонарних камер, розташованих у судових залах, які охоплюють різні куточки приміщення, можна одночасно бачити, що відбувається у кожній частині зали. Тобто ви можете побачити/переглянути потім все, що відбувалося під час засідання.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом. 

Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав.

Звертаємо увагу на те, що у випадку необхідності здійснення прямої трансляції судового засідання клопотання про таке здійснення є обов’язковим, оскільки трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду як встановлено вищевказаною статтею 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», частиною 6 статті 27 Кримінального процесуального кодексу України та частиною 5 статті 7 Цивільного процесуального кодексу України. 

 

Зразок клопотання (щодо надання дозволу на трансляцію відкритого судового засідання) можна скачати тут.