flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Миколаївському апеляційному суді відбулася робоча зустріч народного депутата України Максима Дирдіна та депутата Миколаївської обласної ради Віталія Порхуна з головою суду Миколою Міняйлом та його заступником Ігорем Лівінським

25 червня 2021, 15:41

23 червня 2021 року голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло та його заступник Ігор Лівінський взяли участь у робочій зустрічі з народним депутатом України Максимом Дирдіним та депутатом Миколаївської обласної ради Віталієм Порхуном на базі Миколаївського апеляційного суду.

Під час зустрічі були обговорені існуючі на сьогодні проблеми, з якими стикаються суди – критичне недофінансування судової влади, зокрема зниження рівня заробітної плати працівників апарату, дефіцит фінансування видатків на оплату праці працівників апарату судів Миколаївщини, питання оптимізації мережі нових окружних судів Миколаївської області, проблеми кадрового дефіциту суддів судової палати у кримінальних справах у Миколаївському апеляційному суді та інші.

Голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло представив бачення реорганізації місцевих загальних судів нашої області. Зокрема, запропонував до обговорення пропозицію утворити в у Миколаївській області замість 24 місцевих загальних судів 5 окружних. З яких 2 – на території новоствореного Миколаївського району, до складу якого увійшли обласний центр та територіальні громади в межах колишніх Вітовського, Миколаївського, Березанського, Очаківського та Новоодеського районів.

Також, обговорено і проблеми, які виникли у зв’язку зі зниженням рівня заробітної плати працівників апарату, оскільки внаслідок цього, суди зіштовхнулися з новою, не менш важливою проблемою, – відтік кадрів.

Микола Міняйло наголосив, що для того, щоб вирішити проблему  забезпечення виплати основних складових заробітної плати працівникам апарату та нарахування, а також, щоб вистачало коштів на оплату комунальних послуг, енергоносіїв, інших видатків судів в Україні необхідно збільшення бюджетних коштів для місцевих та апеляційних судів, більше ніж 742 млн грн., які передбачені проектом Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік". Адже, цієї суми буде недостатньо для вирішення критичної ситуації фінансування судової влади, що склалася в Україні.

Заступник голови Миколаївського апеляційного суду Ігор Лівінський зосередив увагу на проблемних питаннях забезпечення діяльності судів Миколаївської області.

Обговорені проблемні питання щодо нагального функціонування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка є необхідною для наповнення судової палати у кримінальних справах Миколаївського апеляційного суду новими суддями, адже на сьогодні в судовій палаті у кримінальних справах Миколаївського апеляційного суду залишилося 4 судді.

Актуальною була участь в робочій зустрічі народного депутата України Максима Дирдіна та депутата Миколаївської обласної ради Віталія Порхуна. Максим Дирдін є членом Комітета Верховної Ради України з питань правової політики, який активно працює над розробкою проекту внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України №3711-д від 29.01.20121 року.

Зокрема, Максим Дирдін та Віталій Порхун зосередилися на потенціалі успішного вирішення зазначених фінансових проблем забезпечення судів задля поліпшення доступу громадян до правосуддя, належного здійснення судочинства, а також створення ефективної мережі окружних судів з огляду на утворення нових районів у межах Миколаївської області.

У ході зустрічі народні депутати заслухали думки та пропозиції голови Миколаївського апеляційного суду та його заступника щодо напрямків роботи для пошуку виходу із кризової фінансової ситуації, яка склалася у судовій системі.