flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Помічниця голови Миколаївського апеляційного суду взяла участь у зустрічі , присвяченій відновному правосуддю для неповнолітніх на Миколаївщині

10 червня 2021, 15:43

09.06.2021 року помічниця голови Миколаївського апеляційного суду Ірина Дудар взяла участь у регіональній зустрічі у форматі круглого столу з метою обговорення ключових аспектів реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» у Миколаївській області.

Мета заходу:

- забезпечення ефективної реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» у Миколаївській області;

- обговорення результатів впровадження та проблемних питань, що виникають в ході реалізації Програми відновлення, покращення комунікації та взаємодії між ключовими учасниками;

- підвищення рівня взаємодії учасників Програми відновлення щодо визначення узгоджених заходів ресоціалізації неповнолітніх в рамках Програми.

Серед учасників – представники системи БПД, органів прокуратури, суду, поліції, пробації, соціальних служб, служби у справах дітей та освіти, громадських та благодійних організацій, адвокати, медіатори та психологи.

Метою традиційного карального правосуддя є покарання винуватого або виправдання невинуватого, натомість відновне правосуддя спрямоване на відновлення порушених соціальних зв’язків шляхом усунення шкоди, нанесеної потерпілій стороні, й примирення на цій підставі потерпілої особи та правопорушника.

Відновне правосуддя - це підхід до вирішення правових конфліктів, який ґрунтується на :

- відшкодуванні заподіяної шкоди потерпілим особам;

- породженні у неповнолітніх почуття відповідальності за їхні дії;

- залученні громади до вирішення конфлікту за умови активної участі сторін у процесі відновлення порушених стосунків;

- примиренні та розробленні угод між потерпілими й неповнолітніми для досягнення бажаних результатів та відшкодування шкоди.

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ГО «Платформа прав людини».

Основна мета Програми – максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та їх ресоціалізації у суспільне життя.

Серед умов застосування : наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи); вперше вчинення неповнолітнім кримінального проступку або нетяжкого злочину; визнання неповнолітнім факту вчинення злочину; згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.

Помічниця голови Миколаївського апеляційного суду Ірина Дудар зосередила увагу учасників круглого столу на значенні ролі суду у процесі реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх,  які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, пославшись на  судову практику Миколаївського апеляційного суду.

Учасники круглого столу проаналізували результати впровадження проєкту в Миколаївській області за 2020 - 2021 р., серед здобутків відзначили чіткий механізм взаємодії партнерів, завдяки чому вже 15 підлітків успішно завершили програму і були звільнені від кримінальної відповідальності.

Зокрема, крім позитивних моментів відзначили й проблемні питання, серед яких дуже низька інформованість про мету і переваги проєкту, що своєю чергою впливає на згоду на участь в проєкті, як зі сторони потерпілих, так і неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом.

Тому, одним з ключових завдань Програми є продовження інформаційної кампанії щодо особливостей відновного підходу в правосудді. В рамках такого підходу задовольняються як особистісні, так і суспільні інтереси. Зокрема, це інтереси потерпілої сторони, оскільки усувається завдана шкода, інтереси правопорушника, який отримує можливість розпочати життя без клейма злочинця. І, безумовно, інтереси громади і суспільства в цілому, адже конфлікт вирішується  мирно і відновлюється стан соціальних зв’язків, які існували до правопорушення.

Окрему увагу приділили нагальному питанню про необхідність працювати не лише з дітьми-підлітками, а з його сім’єю та його оточенням, друзями. На жаль, практика показує, що частіше всього ситуація в родині чи в колі однолітків є одним з факторів, який спонукає неповнолітнього до скоєння злочину (правопорушення).Тоді, якщо повернути дитину після проходження програми в ту саму ситуацію і те саме оточення, де вона була раніше не давши жодної альтернативи, вся проведена робота учасників проєкту марною.